Mogelijkheden

Woningaanpassingen zijn er in soorten en maten. Je kunt eenvoudige aanpassingen zelf laten aanbrengen. Voor meer ingewikkelde aanpassingen heb je de hulp nodig van deskundigen.

De eerste stap is kijken of je met eenvoudige aanpassingen uit de voeten kunt. Denk aan een verhoogde of verlaagde toiletpot, een wandbeugel bij het toilet, anti-slipvoorzieningen in de douche of een tweede trapleuning.

  • Woon je in een huurhuis, dan kun je aan de verhuurder vragen om die aanpassingen aan te brengen. Meestal is dat overigens niet gratis.
  • Woon je in een eigen woning, dan kun je deze aanpassingen laten aanbrengen door een klussenbedrijf of een aannemer. De kosten zijn dan voor eigen rekening.

Meer uitgebreide aanpassingen

Vaak is er meer nodig, bijvoorbeeld het verwijderen van drempels, het aanbrengen van een traplift, het plaatsen van een aangepast toilet, het monteren van automatische deuropeners, het plaatsen of juist verwijderen van een bad of het installeren van een keukenblok dat omhoog en omlaag kan bewegen. Of een complete verbouwing. Heb je dit soort aanpassingen nodig, klop dan aan bij de gemeente, loket Wmo.

Verhuizen

Soms is het niet mogelijk om je huis aan te passen aan het leven met een handicap of ziekte. Of je hebt zelf helemaal geen zin in al het gedoe rond een verbouwing. Misschien heb je al een mooie, wat nieuwere woning op het oog. Het kan ook zijn dat de gemeente heeft besloten een andere woning aan te bieden die beter aangepast is aan je beperkingen. Ze vergoedt dan de aanpassing van het huidige huis niet, maar je krijgt vaak wel een bijdrage in de verhuiskosten.
In al deze gevallen ligt het voor de hand om te gaan verhuizen. Ook daar komt heel wat bij kijken.

Huren

Zoek je een huurhuis, kijk dan eerst in het lokale of regionale huuraanbod bij aangepaste woningen. Misschien is er een woning beschikbaar waar je zonder verdere aanpassingen in kunt gaan wonen.

Wil je een huis huren dat niet (of niet volledig) aan jouw eisen voldoet en ziet het ernaar uit dat er aanpassingen nodig zijn, neem dan eerst contact op met de gemeente, loket Wmo, voordat je de woning aanneemt. Daarmee voorkom je dat de gemeente deze aanpassingen weigert, met als argument dat je zonder overleg naar een ongeschikte woning bent verhuisd.

Betaal je een hogere huur omdat je een aangepaste woning nodig hebt? Dan krijg je in een aantal gevallen meer huurtoeslag.
Meer over ruimere huurtoeslag voor een aangepaste woning

Kopen

Zoek je een koophuis, zoek dan gericht naar een woning die al aangepast is of die eenvoudig aangepast kan worden aan jouw wensen. Maak je daardoor meerkosten en moet je daar extra geld voor lenen via een hypotheek? Dan kun je de extra rente die je daarvoor betaalt ook gewoon aftrekken, onder de gewone regels voor de aftrek van hypotheekrente.

Plaatsing van een woon- of zorgunit

Soms moet er veel aangepast of verbouwd worden in en om de woning. Als het gaat om een tijdelijke situatie, bijvoorbeeld bij ouderen in de laatste levensfase of bij mensen met een sterk progressieve spierziekte zoals ALS, kiezen veel gemeenten er niet voor om het huis aan te passen maar om een tijdelijke woon- of zorgunit bij het huis te plaatsen. Daar moet dan natuurlijk wel plek voor zijn. Het voordeel is de snelheid waarmee dit kan. Na het aanleggen van de nodige aansluitpunten komt er een hoogwerker voorrijden die de unit in één keer op zijn plaats tilt. De unit blijft eigendom van de gemeente; je krijgt hem in bruikleen.

Financieel

Woningaanpassingen vallen onder de zorgplicht van de gemeente, in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Helaas betekent dit niet dat de gemeente alle woningaanpassingen vergoedt.
Meer over beperkingen van de Wmo

Woon je in een huurhuis en wordt de huur hoger door de woningaanpassing? Of ben je noodgedwongen naar een duurdere huurwoning verhuisd? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de ruimere regels voor huurtoeslag voor mensen die vanwege handicap of ziekte in een aangepast huurhuis wonen.
Meer over ruimere huurtoeslag voor een aangepaste woning

Meer informatie