Inkomensondersteuning door gemeente
De kosten voor verschillende zorgvoorzieningen kunnen flink oplopen. Lukt het je daardoor niet meer om de touwtjes aan elkaar te knopen, klop dan bij de gemeente aan voor financiële ondersteuning.
De gemeenten hebben de taak om te voorkomen dat mensen door alle extra zorgkosten financieel in de problemen raken.
- De gemeente kan je individuele financiële ondersteuning op maat bieden. Je moet dan aantonen dat je door alle extra kosten vanwege je handicap of ziekte onder een bepaalde inkomensgrens zakt. Die grens mag de gemeente zelf bepalen, maar er geldt wel een ondergrens: het sociale minimum (bijstandsniveau). Zak je inderdaad onder die grens, dan moet de gemeente je daarvoor compenseren.
- De gemeente kan ook een vast bedrag beschikbaar stellen aan iedereen die aan de eisen voldoet, bijvoorbeeld aan iedereen die een bepaalde hoeveelheid zorg krijgt.
- De gemeente kan allerlei voorzieningen beschikbaar stellen die je inkomen ontlasten, bijvoorbeeld een collectieve (aanvullende) zorgverzekering.
- De gemeente kan de eigen bijdragen lager vaststellen dan het wettelijk toegestane maximum. Voor iedereen of voor bepaalde doelgroepen.
Bijzondere bijstand
Niet alle kosten hebben met je handicap of ziekte te maken, maar als je inkomen door alle zorgkosten zo laag is geworden dat je moeite hebt om grote, noodzakelijke uitgaven te doen (bijvoorbeeld voor een nieuwe bank of wasmachine), kun je bij de gemeente om bijzondere bijstand vragen. Er gelden in dat geval wel strenge inkomenseisen. Bovendien mag je de spullen pas aanschaffen als de gemeente je aanvraag heeft goedgekeurd.
Individuele inkomenstoeslag
Leef je langdurig van een inkomen op het minimumniveau, bijvoorbeeld doordat een groot deel van je inkomen opgaat aan zorgkosten, dan kun je bij de gemeente een individuele inkomenstoeslag aanvragen. De gemeente mag zelf regels stellen voor het toekennen van deze toeslag en voor de hoogte ervan.
Meer informatie
- Financiële hulp van de gemeente (Ieder(in)/Meerkosten.nl).