Jouw seksualiteit en intimiteit
Wat is seksualiteit?
Seksualiteit hoort bij het leven. Ook als je een spierziekte hebt. Jouw ziekte overstijgt niet je eigen behoeftes. Je hebt een spierziekte, je bént niet je spierziekte. Je mag er net als ieder anders mens zijn, zeker ook als seksueel wezen.
Seksuele gezondheid is een belangrijk onderdeel van het leven. Seksuele gezondheid betekent dat ieder mens plezierige en veilige seksuele ervaringen heeft en zich daar goed bij voelt (definitie Rutgers). Ongeacht je seksuele voorkeur, achtergrond, leeftijd of fysieke gezondheid. Seksualiteit is voor iedereen verschillend.
Seksualiteit en intimiteit
Seksualiteit is meer dan alleen seks. Het is een manier om je liefde, intimiteit en verbondenheid met een ander te uiten, je gevoelens van lust en verlangen te ontdekken en jezelf te ontwikkelen als seksueel wezen. Seksualiteit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals door aanraking, woorden, gebaren, of door te kijken. Intimiteit is het gevoel van verbondenheid met een ander. Het is het gevoel dat je jezelf kunt zijn, dat je begrepen en geaccepteerd wordt. Intimiteit kan zich uiten op verschillende manieren, zoals door te praten, te lachen, te knuffelen, of door samen iets te doen.
Seksuele functie en activiteit
Bij je diagnose, en ook als je al langer met een spierziekte leeft, komt er op medisch en praktisch vlak vaak veel op je af. Er is helaas niet altijd (meteen) aandacht voor welke invloed je spierziekte heeft op je seksualiteit, seksuele gezondheid en intimiteit.
Verlies aan spierkracht heeft geen effect op de geslachtsorganen. Gevoeligheid en pijn kunnen invloed hebben op je seksbeleving. Seks vormt geen gevaar voor de gezondheid voor mensen met een spierziekte. Wel zijn er een aantal aandachtspunten. Allereerst kunnen spierzwakte, verlammingen en vermoeidheid ervoor zorgen dat bepaalde seksuele posities of handelingen moeilijker worden. Ook kan het gebruik van bepaalde medicijnen invloed hebben op je zin in seks en seksuele prestaties. Bij spierziekten waarbij de hartspier is aangedaan, kan seks (net als andere vormen van lichamelijke inspanning) het hart zwaarder belasten.
Invloed op je leven
Je spierziekte kan verschillende aspecten van je leven beïnvloeden, waaronder je seksualiteit. De mate waarin dit gebeurt, hangt af van het type en de ernst van je ziekte, maar ook van je persoonlijkheid en je omgeving. Welke uitdagingen kunnen er hierbij op jouw pad komen en hoe pak je deze aan? Dit onderwerp staat meestal niet voorop in het behandeltraject, maar is zeker niet minder belangrijk.
Het hebben van een spierziekte zorgt niet alleen voor fysieke uitdagingen, maar heeft zeker ook zijn weerslag op je mentale gezondheid en je sociale leven en je omgeving. Het is een samenspel van lichaam, persoon, geest en omgeving. De erkenning van de onderlinge interactie tussen de biologische, psychologische én sociale aspecten is belangrijk. Deze drie aspecten in je leven staan in verbinding met elkaar en vormen jou tot de unieke persoon die je bent. Dit wordt het bio-psychosociaal model genoemd.
Deze illustratie van Julia Bahner geeft aan hoe in seksuele relaties het niet alleen om onze eigen individuele gedachten en verlangens gaat, maar ook om de gedachten en verlangens van de ander. Dit staat altijd in relatie met maatschappelijke en culturele normen, waarden, wetten en beleid. Als er dan ook nog eens bijvoorbeeld zorgverleners dichtbij je staan, brengen ook die hun eigen gedachten en normen weer mee.
Fysieke gevolgen van je spierziekte op je seksualiteit
Je spierziekte kan fysieke beperkingen als spierzwakte, vermoeidheid en verminderde soepelheid veroorzaken. Deze verschijnselen kunnen het moeilijk voor je maken om bepaalde seksuele posities aan te nemen of seksuele handelingen uit te voeren. Dit kan leiden tot frustratie en verminderd seksueel verlangen. Sommige spierziekten gaan gepaard met pijnlijke spieren en gewrichten, wat kan resulteren in ongemak tijdens seksuele activiteit. Maar seks en fysieke intimiteit kunnen juist ook heel fijn zijn, omdat dit je een positieve ervaring geeft met je lichaam en het kan in bepaalde gevallen ook juist heel goed helpen tegen lichamelijke klachten.
Ook kan je door je spierziekte verminderde energie hebben of last hebben van ernstige vermoeidheid. Dit kan leiden tot minder zin in seks en een verminderd seksueel uithoudingsvermogen. En sommige medicijnen die worden gebruikt om spierziekten te behandelen, kunnen bijwerkingen hebben die de seksuele functie beïnvloeden, zoals erectiestoornissen of verminderde zin in seks.
Hoe doen zij dit?
Het valt niet mee om er een sprankelend seksleven op na te houden als je een beperking hebt. Maar daar wordt weinig over gesproken, ondervond Xandra Koster toen ze in een rolstoel terechtkwam. Ze vertelt hierover op internetplatform One World. Jacqueline Kool schreef voor Support Magazine ook over jonge mensen met CP (cerebrale parese) die op liefdespad gaan.
Mentale gevolgen van je spierziekte op je seksualiteit
Even belangrijk zijn de mentale gevolgen van je spierziekte. Veranderingen in je uiterlijk als gevolg van je spierziekte, kunnen je zelfbeeld en zelfvertrouwen beïnvloeden. Dit kan van invloed zijn op je seksualiteit. Het (leren) omgaan met je ziekte kan leiden tot stress, angst en depressie. Deze emoties kunnen ook de seksuele interesse en plezier beïnvloeden. Pijn en vermoeidheid hebben ook invloed op je weerbaarheid en mentale gezondheid. De impact van een spierziekte op je fysieke intimiteit kan ook spanning veroorzaken in romantische relaties, wat ook weer de seksualiteit beïnvloedt.
De impact van een spierziekte op iemands seksualiteit kan variëren. Sommige mensen kunnen manieren vinden om intiem te blijven die passen bij hun fysieke mogelijkheden, terwijl anderen meer uitdagingen kunnen ervaren. Duidelijke communicatie met een (eventuele) partner en open gesprekken met zorgverleners kunnen helpen bij het vinden van oplossingen en het behouden van een prettig seksueel leven.
Bij sommige diagnoses kan ook de communicatie beïnvloed worden als je minder goed kunt articuleren of minder goede uitdrukking hebt in je gezicht. Als je MD of FSHD hebt en moeilijk te verstaan bent, kan het de communicatie ook bemoeilijken. Een logopedist kan dan helpen.
Het kan soms ook nuttig zijn om professionele hulp te zoeken bij een seksuoloog, intimiteitsverpleegkundige of therapeut die ervaring heeft met mensen met een spierziekte.
Daarnaast speelt zelfbeeld een rol, omdat je lichaam wellicht veranderingen ondergaat die invloed hebben op je zelfvertrouwen en hoe je je voelt in intieme situaties. Communicatie met je partner en naasten over je behoeften en grenzen wordt essentieel, evenals het ontdekken van nieuwe manieren van intimiteit die comfortabel zijn binnen jouw fysieke mogelijkheden (en met eventuele hulpmiddelen).
Meer weten over seksualiteit en (spier)ziekte?
Bezoek een van de volgende sites:
- seksualiteit.nl
Site van Rutgers Stichting met informatie, tips en oefeningen om je te helpen bij vragen rond seksualiteit - sickandsex.nl
Over seksualiteit ten tijde van ziekte - zoenenenzo.nl
Portaal over seks, relaties en intimiteit - seksmeteenhandicap.nl
Informatie over seks met een lichamelijke handicap, ingedeeld in de rubrieken doelgroep, professionals en algemene informatie. - stichtingtiresias.com
De stichting Tiresias wil het taboe dat heerst omtrent handicap en seksualiteit doorbreken.