Chronische beademing en spierziekten

Bij een aantal spierziekten komen ademhalingsproblemen voor. Hierdoor kan ademhalingsondersteuning door chronische beademing in beeld komen.

Voor jou en je hulpverlener

Voor leden

Voor mensen die chronische beademing nodig hebben, is het boekje Opgelucht geschreven. Hierin worden de belangrijkste punten uit de medische richtlijn in woord en beeld toegelicht.

Lees Opgelucht Deze link gaat naar een externe site.
Voor hulpverleners

De richtlijn Chronische beademing is in 2021 opgesteld door de VSCA en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose Nederland. Diverse organisaties, waaronder Spierziekten Nederland, werkten eraan mee.

Richtlijn Chronische beademing 2021
Een persoon met een spierziekte aan de chronische beademing
1 van 2 1 van

Ook goed om te weten

Ademtraining

Zingen, bespelen van blaasinstrumenten en speciale oefeningen onder begeleiding van een therapeut kunnen bijdragen aan het zo goed mogelijk in de conditie houden van de longen en de ademhalingsspieren. Met airstacking kan de hoestkracht worden verbeterd waardoor ontstekingen worden voorkomen. Een hoestmachine kan helpen om slijm kwijt te raken.

Bekijk de webcast

Wat zijn de mogelijkheden van beademing? Wanneer kom ik ervoor in aanmerking? Hoe kan ik mijn longen in conditie houden? Tijdens een webcast (een live-uitzending via internet) gaf prof. dr. Peter Wijkstra, hoofd van het Centrum voor Thuisbeademing in Groningen, uitleg over alles wat er komt kijken bij ademhalingsproblemen en chronische beademing. Ook beantwoordde hij vragen die vooraf en tijdens de uitzending door kijkers werden gesteld.

Deel 1: Klik op de playbutton om de webcast van 12 januari 2018 te bekijken.

Deel 2: Klik op de playbutton om de webcast van 16 januari 2018 te bekijken.

Niets uit deze webcasts mag zonder toestemming van Spierziekten Nederland openbaar worden gemaakt of gekopieerd. Alle rechten voorbehouden.

Wat te doen bij een stroomstoring?

De beademingsapparatuur werkt op stroom. Bij langdurige stroomuitval komt de voortgang van je beademing in gevaar. Een beademingsmachine gaat bij een stroomstoring automatisch over op de accu, als die aanwezig is. Zorg er daarom voor dat al je apparatuur altijd is opgeladen. Kijk voor meer informatie over wat te doen bij een stroomstoring op de site van het Centrum van Thuisbeademing Utrecht.

CTB UtrechtOpent in een nieuwe tab:

Praat mee in het Myocafé

Praat ook mee in het Myocafé, de online ontmoetingsplaats voor mensen met een spierziekte
Sigrid

“Veel spierziekten zijn zo zeldzaam dat je in het dagelijkse leven niet zomaar iemand tegenkomt die jou écht begrijpt. Sinds ik medio 2022 ineens flink achteruitging, heb ik veel steun mogen vinden op Myocafé.”