Webcast Hoe organiseer je je droomvakantie?

Klik op de playbutton om de webcast te bekijken.

Niets uit deze webcast mag zonder toestemming van Spierziekten Nederland openbaar worden gemaakt of gekopieerd. Alle rechten voorbehouden.

Niet in de uitzending behandelde vragen

Een aantal vragen kon tijdens de uitzending niet meer behandeld worden. Vragen en antwoorden staan hieronder.

Waarschijnlijk wel. Uw gemeente heeft wellicht een verzekering voor uw rolstoel afgesloten, maar vaak kent die verzekering beperkingen. Neem hierover contact op met uw gemeente. In de regel zal uw rolstoel ook te duur zijn voor een standaard-reisverzekering. Informeer hier goed naar bij de verzekeraar.

Een reisverzekering behandelt een rolstoel of hulpmiddel als bagage. Gevolgschade, bijvoorbeeld een vroegtijdige thuisreis, valt niet onder deze verzekering.

Dit is inderdaad een groep mensen die vaak tussen wal en schip belandt. Een rolstoeltoegankelijke kamer is misschien niet per se nodig maar een kamer beneden en een inloopdouche zijn wel fijn of noodzakelijk. 

Bij reguliere groepsreizen is bijvoorbeeld een probleem dat het tempo te hoog ligt of de afstanden te ver zijn, terwijl groepsreizen voor mensen met een beperking soms weer te veel aangepast zijn. Hier is niet echt een kant en klare oplossing voor. Het is natuurlijk wel zo dat een rolstoeltoegankelijke kamer/huisje ook gewoon door ‘gezonde’ mensen geboekt kan worden, dus ook door iemand die slecht ter been is. Het is niet voorbehouden aan rolstoelers. Als u speciale voorzieningen nodig hebt die anders zijn dan voor rolstoelers is dat meestal maatwerk en mogelijk op de plek van bestemming te huren of zelf mee te nemen.

We hebben geen ervaringen of info met/over het huren van een scootmobiel in Zwitserland. Misschien is het een optie om de eigen scootmobiel mee te nemen?

Je kunt inderdaad zelf het e.a. doen om het risico op schade te beperken. Belangrijk om te weten is dat je rolstoel niet hoger dan 85 cm mag zijn. Is je rolstoel hoger dan past deze (vooral op Europese vluchten met een kleiner vliegtuig) niet door de klep van het laadruim. De stoel wordt dan op de kant gelegd met grotere risico’s op schade. Onderstaande punten zijn vooral van belang bij elektrische rolstoelen:

- Neem makkelijk los te maken onderdelen, zoals zitkussen, besturing, hoofsteun en voetsteunen mee in de cabine.

- Tape kwetsbare onderdelen (die er niet af kunnen) vast met ducttape (zelf meenemen zodat je dat terplekke kan plakken). Klap voetsteunen bijvoorbeeld op en tape ze vast, besturing inklappen en vastzetten, eventueel met bubbelplastic er extra omheen, loshangende draadjes vastplakken

- Koppel de rolstoel zelf al los van de accu en zet deze in de vrij stand (of weet hoe het moet zodat je duidelijke instructie kan geven aan degene op de airport. Eventueel kan je een duidelijke instructie op papier over deze handelingen op de stoel plakken (in het Engels en Nederlands)

- Zorg dat je op tijd bent zodat je genoeg tijd hebt om alles te regelen

- Regel indien mogelijk dat je tot aan de gate in je rolstoel mag blijven zitten. Er moet dan van te voren een ‘schaarwagen’ geregeld zijn. Het is voor jezelf comfortabeler maar het risico op schade aan je stoel is ook minder omdat de weg naar het ruim veel korter is.

- Gooi je charmes in de strijd ;-) benadruk aan degene die je stoel overneemt hoe belangrijk deze is.

 Meer informatie kun je ook lezen op: 

https://buitengewoonreizen.nl/informatiebrochure-gehandicaptenreizen.html

https://www.skyscanner.nl/nieuws/inspiratie/10-handige-tips-voor-vliegen-met-een-rolstoel/

https://www.scouters.nl/ik-wil-beter/vervoer/met-het-vliegtuig/

De brochure over reizen met beademing van de VSCA vind je op: https://www.vsca.nl/wp-content/uploads/reizen.pdf

Neem contact op met Buitengewoon Reizen, zij kunnen kijken naar de mogelijkheden.

De zorg voor iemand met een spierziekte kan ook tijdens de vakantie uit handen gegeven worden. Als er een pgb is, kan dit ook op de vakantie ingezet worden. Extra zorg tijdens de vakantie kan vaak via de zorgverzekering aangevraagd worden. Je neemt je eigen zorgverlener mee of regelt op de plaats van bestemming met de thuiszorg daar dat zij komen helpen. Geen puf om dat zelf allemaal te regelen: Comfortzorg neemt het tegen een vaste vergoeding uit handen: https://www.comfortzorg.nl/zorg-op-vakantie/?gclid=EAIaIQobChMIyYvB3eWg2QIV15MbCh2v0ADFEAAYAiAAEgJ3_fD_BwE.

Er is een aantal vakantieadressen waar de zorg al aanwezig is. Een voorbeeld van zo’n fijne plek is: http://uitdewind.eu. Neem voor meer adressen contact op met Buitengewoon Reizen.

Er worden ook wel speciale groepsreizen aangeboden waarbij mantelzorgers ontlast worden, kijk eens bij: https://www.hetvakantiebureau.nl/zorgvakanties.

Zeker wel, er komen er ook steeds meer. Op internet is het vaak een hele zoektocht, afhankelijk van wat u zoekt kijkt u eens op:

www.freelytravel.com

www.picturevakanties.nl

www.eelkedroomt.nl

www.buitengewoonreizen.nl

Ik snap dat dit ingewikkeld is en dat je bij voorbaat schrikt van alles wat er op je afkomt. Het is ook een hoop geregel. Toch kan het wel! Dit is natuurlijk afhankelijk van de situatie. Komt het teveel op je af vraag dan iemand met je mee te denken, maak samen een stappenplan en schrijf op wat er allemaal geregeld of nader onderzocht moet worden. Hiermee maak je de grote brei aan vraagtekens behapbaar. Ga dan op onderzoek uit, vraag aan ervaringsdeskundige hoe zij het aangepakt hebben. Zoek op internet.

Een paar handige links:

www.uwbudget.nl (Rob Hansen zit zelf in een rolstoel en weet alles van PGB’s en zorg regelen op je vakantiebestemming)

www.comfortzorg.nl/zorg-op-vakantie (zij regelen zorg op de plaats van bestemming)

www.vsca.nl (brochure over op reis met beademing, kijk bij publicaties)

www.p-reizen.nl (Peter is zorgverlener en gaat mee op reis, desgewenst regelt hij ook alles)

www.buitengewoonreizen.nl (bestemmingen rolstoeltoegankelijk)

Lees ook het inspirerende boekje: https://www.spierziekten.nl/fileadmin/user_upload/VSN/documenten/Patiëntenvoorlichting/Folders/P058-Dedrempelover2017.pdf

Doen we (buitengewoon reizen) alleen wanneer de klant dit graag zelf wil. We hebben een voorkeur voor bijvoorbeeld Transavia. Dit omdat we hier een direct contact hebben met het oog op de begeleiding en aanmelding van rolstoelen etc. Dit hebben we bij Ryanair niet. Ik (Eelke) heb geen ervaring met Ryanair, ik kies ook liever voor KLM of Transavia. De verhalen wisselen over de goedkope (prijsvechters) maatschappijen. 

Meer informatie over reizen