Guillain-Barré syndroom (GBS)

GBS kan je zomaar overvallen, maar er is meestal uitzicht op herstel.

Persoon betrokken bij GBS-CIDP-MMN

GBS in het kort

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een aandoening van de motorische zenuwen die vanuit het ruggenmerg naar de spieren lopen en de gevoelszenuwen die van huid, gewrichten en spieren naar het ruggenmerg gaan. GBS begint meestal vrij plotseling. Het is goed te behandelen.

Naar alle feiten over GBS

 

GBS in getallen

200

Jaarlijks krijgen in Nederland 200 - 300 mensen GBS

1

Meestal heeft iemand met GBS daarvóór een infectie doorgemaakt

7

Er zijn voor GBS zeven communicatiekaarten beschikbaar

Verhalen van anderen

Thomas

Ik was niet de enige met GBS in het revalidatiecentrum. Eén man was vlak voor mij binnengekomen, de ander kwam iets later. Het lotgenotencontact hielp en, hoewel ik hen natuurlijk geen GBS gunde, was het fijn om te weten dat we in hetzelfde schuitje zaten.

Lees het verhaal van Thomas

Ervaringen van anderen met GBS zijn gebundeld in de bibliotheek.

Bezoek de bibliotheek
Margot, partner van Bavo

Je wilt zoveel mogelijk bij elkaar zijn, maar je moet er ook op letten of dat wel vol te houden is. Ik ben zelf tachtig procent gaan werken, want het werd op een gegeven moment allemaal te veel.

Lees het verhaal van Margot en Bavo

Praat ook mee in het Myocafé

Praat ook mee in het Myocafé, de online ontmoetingsplaats voor mensen met een spierziekte
Sigrid

“Veel spierziekten zijn zo zeldzaam dat je in het dagelijkse leven niet zomaar iemand tegenkomt die jou écht begrijpt. Sinds ik medio 2022 ineens flink achteruitging, heb ik veel steun mogen vinden op Myocafé. ”

Veelgestelde vragen

Wat is het Guillain-Barré syndroom?

Het syndroom van Guillain-Barré (GBS) is een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel: de motorische zenuwen die vanuit het ruggenmerg naar de spieren lopen en de gevoelszenuwen die van de huid, gewrichten en spieren naar het ruggenmerg gaan. De gevolgen hiervan zijn spierzwakte of verlamming en vaak ook gevoelsstoornissen zoals gevoelloosheid of tintelingen (een slapend gevoel). De ernst van de ziekte varieert van lichte verschijnselen tot een tijdelijke volledige verlamming waarbij ook ademhalingsspieren aangedaan kunnen raken.
Soms komen ook hartritmestoornissen voor. De meeste patiënten herstellen weer.

GBS kan op alle leeftijden voorkomen, bij zowel vrouwen als mannen. De ziekte komt in Nederland jaarlijks bij honderdvijftig tot driehonderd mensen voor.

Is GBS erfelijk?

Voor zover wij nu weten is GBS geen erfelijke ziekte; dat wil zeggen dat de ziekte niet overdraagbaar is.

Is GBS besmettelijk?

Het Guillain-Barré syndroom is niet besmettelijk.

Welk immuunglobulinepreparaat is het beste bij GBS, CIDP, MMN?

Er wordt wel eens gezegd dat het ene immuunglobulinepreparaat (merk) beter zou zijn dan het andere. De samenstelling van het ene preparaat is net weer wat anders dan van het andere. Het is echter nooit in een vergelijkende studie aangetoond dat het ene middel beter zou werken dan het andere.

Er is een middel in de handel geweest (Ivegam) dat inmiddels niet meer verkrijgbaar is. Het is mogelijk dat nog enkele patiënten thuis een behandeling krijgen op basis van de laatste voorraad Ivegam. Mogelijk werkte dat preparaat net wat minder goed. In het UMC Utrecht bestaat de indruk dat Ivegam minder goede resultaten gaf bij MMN en CIDP. Dit vermoeden is overigens niet door onderzoek bevestigd.

Van de nu verkrijgbare immuunglobulinepreparaten is er geen reden om aan te nemen dat het ene middel beter is dan het andere. Dat betekent overigens niet dat het ene middel bij een bepaalde patiënt niet net wat beter zou kunnen werken dan het andere middel.

Kortom: geen reden tot ongerustheid, voor zover nu bekend zijn de immuunglobulinepreparaten die in Nederland op de markt zijn vergelijkbaar wat hun effectiviteit betreft.

Ik heb GBS gehad. Mag ik een ruggenprik (bijvoorbeeld bij een bevalling of een operatie) en moet er bij narcose nog ergens rekening mee gehouden worden?

Er zijn geen beperkingen ten aanzien van spinale, epidurale of algehele anesthesie bij mensen die GBS hebben gehad.

Kan ik mij veilig laten inenten, bijvoorbeeld tegen griep als ik GBS heb gehad?

Het is niet goed uitgezocht of iemand na GBS wel of geen griepvaccinatie mag hebben. Mogelijk is de kans om opnieuw GBS te krijgen verhoogd.

  • Als een patiënt eerder na een griepvaccinatie GBS heeft ontwikkeld, is het advies: NIET vaccineren.
  • GBS is op zichzelf (bij goed herstel) géén reden om een griepvaccinatie te nemen.
  • Als er een andere reden is om tegen griep te vaccineren zoals een slechte lichamelijke gezondheid, ouderdom of het gebruik van bepaalde medicamenten, kan er in principe wel gevaccineerd worden. De indicaties liggen vast en huisartsen kennen deze indicaties. Hierbij moet er dus rekening mee worden gehouden dat er mogelijk een wat verhoogde kans is om GBS te krijgen. De patiënt zal in overleg met zijn of haar huisarts beslissen of een griepvaccinatie aan te raden is.

Zoals hieruit blijkt zal er steeds sprake moeten zijn van een individuele afweging van de voor- en mogelijke nadelen.

Gezien het gebrek aan wetenschappelijke gegevens op dit terrein kunnen noch de medisch adviseur, noch Spierziekten Nederland aansprakelijkheid aanvaarden voor deze informatie.

Kan ik nog een keer GBS krijgen?

In het algemeen herhaalt GBS zich niet. Bij een paar procent van de mensen die GBS hebben gehad, kan toch zo’n herhaling optreden. Het is niet mogelijk dat te voorspellen en het is dus heel zeldzaam.

Maak kennis met je diagnosewerkgroep

Aan deze pagina werkten medisch adviseurs mee en vrijwilligers van de diagnosewerkgroep GBS|CIDP|MMN. Deze diagnosewerkgroep richt zich op betrouwbare, actuele informatie over GBS. Zij volgen de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en goede zorg op de voet. Leden kunnen contact opnemen.

Kom in contact