CMT 1/HMSN 1

CMT/HMSN is de naam voor meerdere erfelijke spierziekten waarbij de zenuwen niet goed werken. Bij CMT 1 komt dit doordat de beschermlaag rond de zenuwen is beschadigd.

Omdat de klachten van veel CMT/HMSN-typen op elkaar lijken, bespreken we hier verder alle typen samen, tenzij anders aangegeven.

Persoon betrokken bij CMT-HMSN

CMT/HMSN in het kort

CMT en HMSN zijn erfelijke ziekten van de zenuwen waarbij de gevoelszenuwen én de beweegzenuwen niet goed werken. Signalen van de zintuigen komen hierdoor moeilijker naar de hersenen. En signalen van de hersenen komen moeilijker bij de spieren. Met letters en cijfers geeft men aan om welke subtype het gaat.

Naar alle feiten over CMT/HMSN

CMT/HMSN in getallen

10

CMT begint vaak op de basisschoolleeftijd, gemiddeld zo rond de 10 jaar maar soms nog vroeger

10000

van elke 10.000 Nederlanders heeft er één CMT/HMSN

40

Bij ongeveer 40% van de mensen met CMT/HMSN is er iets mis met het PMP22-gen in het DNA. Dit is type 1A.

20

Bij ruim 20% van de mensen zijn fouten in andere genen te vinden. Een deel krijgt geen genetische diagnose.

Verhalen van anderen

Anoniem

Mijn vader zei altijd: ’het valt best mee, het gaat zo langzaam. Iedereen heeft wel eens wat.’ Voor mij was het toch een schrikbeeld.’

Lees het verhaal van anoniem
Lisette

Brons op de Paralympische Spelen: “Ik ben, ondanks alle beperkingen, een gelukkig mens”

Lees het verhaal van Lisette (voor AD-lezers) Deze link gaat naar een externe site.
wateroppervlak
M.

“Ik was me er als kind niet zo van bewust dat ik een spierziekte had. Later, op de middelbare school, viel het verschil op met leeftijdgenoten die alles kunnen.”

Lees het verhaal van M.

Praat ook mee in het Myocafé

Praat ook mee in het Myocafé, de online ontmoetingsplaats voor mensen met een spierziekte
Sigrid

“Veel spierziekten zijn zo zeldzaam dat je in het dagelijkse leven niet zomaar iemand tegenkomt die jou écht begrijpt. Sinds ik medio 2022 ineens flink achteruitging, heb ik veel steun mogen vinden op Myocafé.”

Veelgestelde vragen

Wat is CMT/HMSN?

De naam HMSN staat voor ‘hereditaire motorische en sensorische neuropathie’. Dat betekent: erfelijke zenuwziekte van de beweegzenuwen en de gevoelszenuwen. CMT staat voor: ziekte van Charcot-Marie-Tooth. Charcot, Marie en Tooth zijn de achternamen van de artsen die de ziekte ooit beschreven.

Het gaat om dezelfde groep erfelijke ziekten van de zenuwen. De gevoelszenuwen geven signalen door van de zintuigen naar de hersenen. Beweegzenuwen sturen signalen van de hersenen naar de spieren. Bij CMT/HMSN werken allebei deze soorten zenuwen niet goed.

Is spiertraining goed voor iemand met CMT/HMSN?

Ja, maar het is belangrijk om dit onder begeleiding te doen. Zo voorkom je overbelasting of verkeerde belasting.
Trainen kan zorgen voor een betere conditie, ook van de longen en ademhalingsspieren als dat nodig is. En voor meer uithoudingsvermogen. Het vermindert vermoeidheid en het helpt minder angst te hebben om te bewegen als je minder controle hebt over je lichaam.

Hoe kun je het beste trainen?

• Overleg met je therapeut over het trainingsprogramma. De brochure over fysiotherapie en de website B-fit trainingswijzer kunnen je therapeut helpen.
• Richt je op (het oefenen van) normale bewegingen zoals traplopen of opstaan.
• Spieren worden zwakker als je ze niet gebruikt. Blijf dus ook in je dagelijks leven voldoende bewegen. Bijvoorbeeld door te fietsen.
• Train ook niet te zwaar. Te intensieve krachttraining kan meer kwaad dan goed doen. Dit herken je aan spierpijn die langer dan een dag duurt.

Meer weten?

Bekijk de themapagina over sporten en bewegen.

Mijn huisarts weet weinig over CMT/HMSN. Wat kan ik doen?

Veel huisartsen weten niet veel over CMT/HMSN. Dat is logisch, want er zijn meer dan 600 spierziekten en zij zien deze maar zelden in hun praktijk. Spierziekten Nederland heeft een brochure die je hierbij kan helpen. Hierin staat waar de huisarts bij CMT/HMSN op moet letten. De brochure is gemaakt samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Zie: Informatie voor de huisarts over HMSN.

Tip: Vraag je huisarts ook om informatie in te winnen bij je revalidatiearts.

Zijn operaties zinvol bij CMT/HMSN?

Bij CMT/HMSN kan het soms nodig zijn om te opereren aan de voeten. In zeldzame gevallen is een operatie aan de handen ook mogelijk. Het is belangrijk om samen met een revalidatiearts te beslissen of een operatie nodig is. Voor specialisten is er een richtlijn over dit onderwerp.

Helpen vitamines tegen CMT/HMSN?

Volg altijd het advies van je arts voor de hoeveelheid vitamines die je moet nemen. Het heeft geen zin om vitaminepillen te gebruiken in de hoop dat de klachten van CMT/HMSN beter worden. Het beste is om gezond te eten. Megadosissen van vitamines A, D en B6 zijn zelfs niet goed. Die kunnen schade aan de zenuwen veroorzaken.

Is narcose (anesthesie) gevaarlijk bij CMT/HMSN?

Volgens onderzoek en ervaring van artsen zijn de risico’s voor mensen met CMT/HMSN bij een narcose beperkt. Wel moet men voorzichtig zijn. Er kunnen dezelfde richtlijnen worden gebruikt die ook voor andere spierziekten gelden. Zie onze thema’s voor meer informatie over anesthesie. Deze uitleg geldt ook voor mensen met HMSN die slechts milde symptomen hebben, of bij wie CMT/HMSN in de familie voorkomt. Bijvoorbeeld kinderen van een ouder met de ziekte.

Vertel wat je hebt

Het belangrijkste advies is: zeg altijd tegen de anesthesioloog (de arts die de narcose toedient) dat je CMT/HMSN hebt of mogelijk hebt. Bepaalde medicijnen kunnen invloed hebben op de zenuwen en spieren. De anesthesioloog past dan de narcose aan op jouw situatie. Soms zal de arts ook extra instructies geven voor de operatie. Of bijvoorbeeld tijdens de operatie de spierkracht meten of een klein beetje bloed afnemen om op een bepaald spiereiwit te testen.

SOS-kaartje

Het wordt aangeraden om een SOS-kaart bij je te dragen. Zo kunnen artsen in een noodsituatie snel zien welke ziekte je hebt. Op spoed.spierziekten.nl vind je een kaartje waar je zelf belangrijke informatie op kunt zetten. Een ‘Medic alart’-ketting of armband bij je hebben kan ook.

Welke medicijnen kan ik wel en niet gebruiken bij CMT/HMSN?

Helaas is er nog geen geneesmiddel voor CMT/HMSN. Wel is het zo dat bepaalde medicijnen tegen andere ziekten of aandoeningen de klachten van CMT/HMSN kunnen verergeren. Bijvoorbeeld omdat zenuwschade een bijwerking is. Mogelijk zijn mensen met CMT/HMSN daar extra gevoelig voor.

Medicijnen waarbij je moet opletten

Er zijn veel medicijnen die zenuwen kunnen beschadigen. De Amerikaanse CMT-vereniging heeft een lijst opgesteld. Een deel van deze lijst vind je verderop.

Kanttekeningen

  • De medicijnen op de lijst veroorzaken soms wel en soms geen schade.
  • De lijst is niet volledig
  • Het gaat om een verwacht effect bij CMT/HMSN. Wetenschappelijk bewijs is er niet altijd.
  • De voordelen van de medicijnen wegen soms nog steeds op tegen de mogelijke nadelen, zoals bij kanker. Je krijgt ze natuurlijk niet voor niets voorgeschreven.

Krijg je een (nieuw) medicijn? Vertel je arts altijd dan altijd dat je CMT/HMSN hebt en bekijk samen de bijsluiter. En weeg samen de voor- en nadelen af. Misschien is er een alternatief beschikbaar.

Hoog risico
  • Vincristine (kanker) – Dit mag niet worden gebruikt door mensen met CMT/HMSN
Matig risico
  • Amiodaron (hartproblemen)
  • Auranofin (reumatoïde artritis)
  • Aurothioglucose (reumatoïde artritis)
  • Bortezomib (kanker)
  • Cisplatin & Oxaliplatin (kanker)
  • Colchicine, bij langdurig gebruik (jicht)
  • Dapson (chronische en zeldzame huidziekten, o.a. lepra)
  • Didanosine, Dideoxyinosine (ddI) (hiv)
  • Dichloroacetaat (chonische lactaat acidose)
  • Disulfiram, Antabus (alcoholverslaving)
  • Docetaxel (kanker)
  • Eribulin mesylaat (kanker)
  • Goudzouten (reumatoïde artritis)
  • Ixabepilone (kanker)
  • Lachgas, N2O (bij inhalatie-misbruik of vitamine B12-deficiëntie)
  • Leflunomide (reumatoïde artritis)
  • Metronidazol, bij langdurig gebruik (infecties)
  • Misonidazol, bij langdurig gebruik (kanker)
  • Nitrofurantoïne (blaasontsteking)
  • Oxaliplatin (kanker)
  • Perhexiline (angina pectoris; pijn op de borst)
  • Pyridoxine, bij zeer grote doseringen (vitamine B6-deficiëntie)
  • Stavudine, d4T (hiv)
  • Suramin (kanker)
  • Taxanen zoals paclitaxel, docetaxel (kanker)
  • Thalidomide (lepra, auto-immuunziektes, kanker)
  • Zalcitabine en Dideoxycytidine, ddC (hiv)

Bron: Amerikaanse CMT-vereniging, via www.cmtausa.org. Op de pagina Medications and Charcot-Marie-Tooth Disease | Charcot–Marie–Tooth Association worden nog meer medicijnen die een onzeker of klein risico hebben.

Wat helpt tegen pijnlijke spierkrampen?

Er is geen uitgebreid onderzoek gedaan naar spierkrampen bij CMT/HMSN. Over spierkrampen in het algemeen is wel wat bekend. Maar er is geen duidelijk advies over welke medicijnen het beste helpen.

  • Rek- en strekoefeningen en regelmatig bewegen kunnen helpen. Maar let op: soms werken deze oefeningen niet of maken ze de klachten erger.
  • Andere adviezen zijn: stoppen met roken en geen koffie drinken.
  • Als dat niet genoeg helpt, kan een huisarts of neuroloog medicijnen voorschrijven. Soms moet je verschillende medicijnen en doseringen proberen om het juiste middel te vinden. Dit kan veel tijd kosten, omdat sommige medicijnen pas na een tijdje werken.

Hoort vermoeidheid bij CMT/HMSN?

Veel mensen met CMT/HMSN zijn snel of vaak vermoeid. Een deel van de verklaring is dat gewone bewegingen zoals lopen en traplopen al veel energie kosten. Dit komt doordat de spieren minder sterk zijn en er balansproblemen kunnen zijn. Hierdoor moeten mensen met CMT/HMSN goed opletten bij het lopen. Waarschijnlijk spelen ook andere factoren mee. Het kan helpen om de dag goed te plannen en regelmatig rust te nemen. De fysio- en ergotherapeut kunnen je hierbij helpen. Zie ook onze informatie bij Thema’s.

Hoort doofheid bij CMT/HMSN?

In sommige families komt een vorm van CMT/HMSN voor waarbij ook doofheid ontstaat. Dit valt op als meerdere familieleden zowel HMSN als gehoorproblemen hebben. De doofheid begint dan vaak al op jonge leeftijd. Deze vorm is zeldzaam.

Welke typen CMT/HMSN zijn er?

Er zijn verschillende soorten CMT/HMSN. De indeling met nummers en letters is niet altijd eenvoudig.

De belangrijkste hoofdgroepen zijn:

  • CMT of HMSN type 1: De beschermlaag rond de zenuwen (myeline) is beschadigd. Hierdoor worden signalen minder goed doorgegeven.
  • CMT of HMSN type 2: De zenuwvezels zelf zijn beschadigd. Hierdoor neemt het aantal zenuwen af.
  • Intermediaire (gemengde) CMT: zowel de zenuw als de beschermlaag is beschadigd

Meer over typen CMT/HMSN

Maak kennis met je diagnosewerkgroep

Aan deze pagina werkten medisch adviseurs mee en vrijwilligers van de diagnosewerkgroep Erfelijke polyneuropathieën. Deze diagnosewerkgroep richt zich op betrouwbare, actuele informatie over spierziekten waaronder CMT/HMSN. Zij volgen de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en goede zorg op de voet. Leden kunnen via het Myocafé contact opnemen.

Kom in contact
AI gegenereerd algemeen plaatje werkgroepen