Virtual reality kan helpen bij pijnbestrijding

Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

8 oktober 2024 Diagnosewerkgroep DVN
Alien

In dit throwback-artikel blikken we terug op de ervaringen van de diagnosewerkgroep CIAP/MGUS-pnp met de mogelijkheden van pijnbestrijding door middel van virtual reality (VR). Een methode die voor mensen met DVN ook interessant kan zijn.

Virtual reality wordt steeds vaker ingezet voor innovatieve toepassingen binnen de gezondheidszorg, waaronder pijnbestrijding. De CIAP/MGUS-pnp bracht in 2020 een bezoek aan het innovatieve bedrijf Reducept. Dit bedrijf heeft een methode ontwikkeld waarbij VR wordt gebruikt om pijnbeleving aan te pakken, niet fysiek, maar via de hersenen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een VR-bril. Deze bril plaatst de gebruiker in een virtuele omgeving waarin ze leren omgaan met pijn en hun aandacht te richten, vergelijkbaar met cognitieve gedragstherapie. Dit biedt een optie van pijnbestrijding zonder medicatie of bijwerkingen.

Bij Reducept leren patiënten bewust om te gaan met hun pijnbeleving, wat leidt tot een vermindering van pijnintensiteit bij veel gebruikers. Ook voor mensen met DVN kan VR-pijnbestrijding mogelijk een oplossing zijn. Omdat pijnbeleving complex is en wordt beïnvloed door mentale en fysieke factoren, kan een methode die gericht is op het beïnvloeden van de hersenprocessen effectief zijn.

Lees hieronder het verslag van het bezoek van de CIAP/MGUS-pnp-werkgroep aan Reducept en de ervaringen van een van de werkgroepleden met de VR-bril van Reducept.

VR Pijnbestrijding-bezoek Reducept Deze link opent in een nieuw tabblad

Ervaringsverhaal VR-bril Deze link opent in een nieuw tabblad

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht