Taboe doorbreken

Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

4 december 2023 Nynke Koelma, diagnosewerkgroep erfelijke spierdystrofieën
logo programma sexual healing

Vorig jaar juni kwam de documentaire Sexual healing uit over Evelien (53 jaar) die op onderzoek gaat naar haar eigen intieme plezier. Door haar spasme heeft ze daar niet veel (positieve) ervaring mee. Seksualiteit is een basisbehoefte en ze hoopt een completer mens te worden en van zichzelf te mogen gaan houden.

Taboe
Dit intieme portret laat zien dat bijna ieder mens behoefte heeft aan een vorm van intimiteit. Toch is het onderwerp taboe voor veel mensen. Iets waar je niet zomaar over praat. Tegelijkertijd is het belangrijk om ook dit onderwerp bespreekbaar te maken met zorgverleners, ouders en artsen. Het hebben van een seksuele relatie met je eigen lichaam zorgt voor een hogere eigenwaarde. Dat je ontdekt wat je fijn vindt, wie of wat je aantrekkelijk vindt. Het mogen beleven van seksualiteit is onderdeel van een mens mogen zijn.

Aanraking
Wanneer je hulp nodig hebt met wassen, aankleden en naar het toilet gaan, kun je een hele andere relatie krijgen met je lichaam. Je moet worden aangeraakt, ook door zorgverleners die je soms liever niet in je huis hebt. Maar in de meeste gevallen heb je geen keus en wat doe je dan? Je zet je eroverheen, want je moet toch naar het toilet of uit bed.

Wanneer dat gebeurt, ga je dus een grens over wat impact kan hebben op je eigenwaarde. Wat dus ook impact kan hebben op hoe je jezelf ziet in relatie tot anderen.

Gespreksstarter
Daarom is het belangrijk dat er over intimiteit en seksualiteit gepraat wordt in de zorg. Een gespreksstarter kan bijvoorbeeld het kijken van de documentaire Sexual Healing zijn en luisteren naar de gelijknamige zesdelige podcast gehost door Jurre Geluk (van Je Zal Het Maar Hebben). Hiermee kun je inspiratie opdoen om dat gesprek te starten.

De 2Doc-documentaire Sexual Healing kun je vinden via NPO start en de podcast op een podcast-platform (bijvoorbeeld Spotify).

Met dit artikel willen we ook een gesprek starten. Er is nog niet veel te vinden op de website van Spierziekten Nederland over spierziekten en seksualiteit. Maar daar gaat verandering in komen. Met een themapagina waar verschillende onderwerpen belicht worden. Daarnaast is het de bedoeling een bijeenkomst of webinar te organiseren over dit onderwerp. Het kunnen beleven van seksualiteit is een levensbehoefte en erover praten is de eerste stap. Het bijwonen van bijeenkomsten is exclusief voor leden van Spierziekten Nederland Deze link opent in een nieuw tabblad.

Dit bericht komt uit de nieuwsbrief Erfelijke spierdystrofieën , editie oktober 2023.

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht