In het najaar krijgen mensen die geboren zijn tussen 1 januari 1961 en 31 december 1964 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. Ook voor bepaalde mensen met een spierziekte buiten deze leeftijdscategorie kan het verstandig zijn zich te laten vaccineren tegen pneumokokken, bijvoorbeeld omdat zij tot de medische risicogroep behoren. Dit is bijvoorbeeld aan te raden voor mensen met een spierziekte en een beperkte ademhalingsfunctie (zoals ALS, PSMA of PLS) en mensen die afweeronderdrukkende medicijnen (immunosuppressiva) gebruiken.
Deze groepen mensen lopen een hoger risico om ziek te worden door de bacterie.
Veilig
Pneumokokkenvaccinaties zijn in de meeste gevallen veilig bij spierziekten. Ook voor wie eerder GBS heeft gehad is er geen reden van het vaccin af te zien. Alleen als je erder GBS hebt gehad binnen 4-6 weken na een pneumococcenvaccinatie, is er een verhoogde kans op een nieuwe aanval van GBS en kan het verstandig zijn dit vaccin te mijden. Bespreek dit met je arts om de risico's af te wegen tegen de voordelen.
Vaccinatie aanvragen
Een pneumokokkenvaccinatie geeft vijf jaar bescherming. Om je te laten vaccineren moet je contact opnemen met je huisarts. Let op: als je geen schriftelijke uitnodiging hebt gehad voor vaccinatie, dan worden er waarschijnlijk kosten in rekening gebracht.
Longontsteking
Een pneumokok is een bacterie. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komen er kleine vochtdruppeltjes met bacteriën in de lucht. Als andere mensen die kleine druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken. De meest voorkomende ziekte bij mensen van 60 jaar en ouder is een (ernstige) longontsteking. Er wordt gevaccineerd tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken.
Meer informatie
Voor meer informatie over de pneumokokkenvaccinatie kun je terecht op deze speciale websitepagina’s van het RIVM:
- www.rivm.nl/pneumokokken/pneumokokkenziekte
- Pneumokokkenprik voor volwassenen 2024 | RIVM
- Pneumokokkenprik voor medische risicogroepen | RIVM
Wil je zeker weten of dit advies ook voor jou geldt of heb je andere vragen hierover? Neem dan contact op met je behandelend specialist.