Wetenschappelijk onderzoek gebeurt steeds vaker in samenwerking met ervaringsdeskundigen (mensen met een aandoening of hun naasten). Dit maakt onderzoek relevanter, uitvoerbaarder en het komt de implementatie van wetenschappelijk onderzoek ten goede.Samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en onderzoekers is alleen niet altijd vanzelfsprekend. Wat is ervaringsdeskundigheid precies? Wat kan de samenwerking betekenen voor je? Hoe richt je een project zo in dat de ideeën van ervaringsdeskundigen ook meegenomen kunnen worden?
In Canada is een training ontwikkeldwaarin onderzoekers en ervaringsdeskundigen samen aan de slag gaan, leren en ervaren samen te werken in onderzoek. Deze training is door het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (het onderzoeks- en innovatiecentrum revalidatie van het UMC Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie) vertaald en aangepast voor de Nederlandse situatie. Deze training zal in het najaar van 2022 als een pilot gaan starten in samenwerking met Spierziekten Nederland, CP Nederland en Ouderinzicht.
Voor wie
De training is bedoeld voor onderzoekers en (voor deze pilot) ouders van kinderen met een beperking die interesse hebben in samenwerken in onderzoek. Zij volgen gezamenlijk een volledig online programma.
Inhoud
De deelnemers leren meer over:
- het belang van samenwerking met ervaringsdeskundigen in onderzoek;
- hoe deze samenwerking in de verschillende fases van onderzoek kan worden vormgegeven;
- belemmerende en bevorderende factoren in de samenwerking;
- ethiek rondom samenwerking;
- hulpmiddelen voor het evalueren van de samenwerking.
Trainingsdata
De training zal gegeven worden in de maanden oktober – december 2022 over een periode van tien weken. Literatuur, opdrachten en wekelijkse discussies zijn te volgen via Teams. Daarnaast zijn er een viertal plenaire (online) bijeenkomsten met alle deelnemers op de volgende data:
- vrijdag 7 oktober: 9.00 - 11.00 uur;
- vrijdag 28 oktober: 9.00 - 10.30 uur
- vrijdag 11 november: 9.00 -10.30 uur;
- vrijdag 9 december: 9.00 - 11.00 uur.
De totale tijdsinvestering voor de training is ongeveer drie uur per week gedurende tien weken.
Contact en deelname
Heb je interesse? Stuur dan voor 15 augustus een korte motivatie naar M.Ketelaar-2(at)umcutrecht.nl en M.K.Bult-4(at)umcutrecht.nl. De training is onderdeel van een pilot; er is plaats voor acht onderzoekers en acht ervaringsdeskundigen. Aan deze eerste editie zijn geen kosten verbonden.