Ruim 1 op de 5 mensen uit het Zorgpanel van Patiëntenfederatie Nederland heeft in 2022 zorg gemeden of uitgesteld omdat ze het niet kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland naar de (stapeling van) zorgkosten onder mensen die zorg nodig hebben. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat zorgkosten een grote impact hebben op andere financiële keuzes die mensen in hun leven moeten maken. Het beïnvloedt dus niet alleen hun gezondheid, maar ook hun kwaliteit van leven.
Aan het onderzoek deden 9.219 mensen mee. Vooral mondzorg (45%) en fysiotherapie (23%) werden in 2022 vaak gemeden. Voor ruim de helft (57%) van de mensen had het mijden of uitstellen van zorg negatieve gevolgen voor de gezondheid (pijn of klachten). Voor 62% zorgde het mijden van zorg voor extra stress of angst.
“Dit is een erg zorgelijke uitkomst,” stelt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. “Goede zorg hoort in Nederland voor iedereen toegankelijk te zijn, maar is dat duidelijk niet. Hoe lager het inkomen, hoe vaker zorg gemeden wordt. Dit beïnvloedt de gezondheid en de kwaliteit van leven van mensen enorm. Wat de Patiëntenfederatie betreft, grijpen we de verkiezingen en het nieuw te vormen kabinet aan om met gerichte, effectieve en structurele maatregelen te komen om dit probleem op te lossen.”
“Fysio zou mij verlichting van pijn geven, maar dat moet ik afwegen tegen de kosten.” – een respondent uit het onderzoek.
Lees het volledige bericht en het onderzoeksrapport van Patiëntenfederatie Nederland