Dat geeft de minister aan in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee hoopt hij bij een verwachte opleving van corona in de herfst of winter kwetsbaren te beschermen, de zorg toegankelijk te houden en de samenleving open. De minister neemt het advies over van het OMT-vaccinaties COVID-19.
Aangepaste vaccins
Bij voorkeur gaat geprikt worden met aangepaste vaccins van Pfizer en Moderna. Die richten zich zowel op het oorspronkelijke coronavirus als op de omikronvariant. Voor deze vaccins is nog goedkeuring nodig van het Europees geneesmiddelenbureau EMA. Uitspraak wordt begin september verwacht. Mochten de nieuwe vaccins de EMA-keuring niet doorkomen, is prikken met een extra dosis van de huidige vaccins mogelijk een goed alternatief voor de kwetsbare groepen. Die vaccins zijn nog steeds effectief in het voorkomen van ernstige ziekte door corona. Voor iedereen geldt: de herhaalprik is mogelijk minimaal drie maanden na een coronabesmetting of het halen van een vorig (herhaal)vaccin.
Kwetsbaren en zorgverleners eerst
Uitnodigen gebeurt in eerste instantie via de huisarts: mensen met een verhoogd risico op ernstige ziekte en overlijden krijgen een oproep voor vaccinatie bij de GGD, op volgorde van leeftijd (van oud naar jong). Het gaat om dezelfde mensen als die worden uitgenodigd voor de jaarlijkse griepprik, waaronder veel mensen met een spierziekte. Zorg dus dat je diagnose bij de huisarts bekend is. Voor wie niet zelf naar de vaccinatielocatie kan komen, zijn er mobiele teams van de GGD’en en hebben huisartsen de optie om aan huis te prikken. Mensen die in een zorginstelling wonen, kunnen daar het vaccin krijgen. Dat ook kwetsbare mensen onder de 60 jaar nu voorrang krijgen, is mede op aandringen van onze koepelorganisaties Ieder(in) en Patiëntenfederatie Nederland.
Tegelijk met deze procedure kunnen werkgevers van zorginstellingen werknemers met patiëntcontact een prik aanbieden. Zo worden kwetsbaren ook indirect beschermd en kan uitval onder zorgverleners zoveel mogelijk voorkomen worden.
12-plussers zonder verhoogd medisch risico
Als laatste krijgen alle andere mensen van 12 jaar en ouder de mogelijkheid een herhaalprik te halen. Zij kunnen zelf een afspraak maken bij de GGD. Over de precieze procedure wordt meer duidelijk als de EMA-uitspraak bekend is.
Vaccins voor jonge kinderen
Extra vaccinatierondes zijn nog niet beschikbaar voor jonge kinderen. Kinderen van 5 tot 12 jaar kunnen een basisvaccinatie krijgen. Voor kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar oud is nog geen vaccin beschikbaar omdat niet goed bekend is wat de effecten zijn. De minister heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd voor kwetsbare kindjes in deze leeftijdsgroep.
Meer weten?
Wil je meer weten, bijvoorbeeld over de huidige en de nieuwe vaccins? En hoe goed die werken tegen de huidige coronavarianten? Op de site van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen staan antwoorden op vijf veelgestelde vragen.