Plan je afspraak zelf
Mensen van 60 jaar en ouder krijgen een brief van het RIVM thuisgestuurd met instructies. Anderen kunnen op eigen initiatief contact opnemen met de GGD, bijvoorbeeld via www.planjeprik.nl.
Voor wie?
De prik is bedoeld voor:
- mensen vanaf 60 jaar
- mensen van 18 tot en met 59 jaar die ieder jaar een uitnodiging voor de griepprik krijgen
- kinderen en volwassenen die erg ziek kunnen worden van corona en door hun behandelend arts geadviseerd zijn een prik te halen
- zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare patiënten.
Hoor je niet bij een van deze groepen, maar wil je wel een coronaprik halen? Bijvoorbeeld omdat je een kwetsbaar gezinslid hebt? Ook dan kun je een afspraak maken bij de GGD. Zorgmedewerkers worden via hun werkgever geïnformeerd.
Extra risico
Heb je een medisch hoog risico, bijvoorbeeld doordat je afweersysteem ernstig is onderdrukt? Overleg dan met je arts. In sommige gevallen mag je bovenop dit vaccin nóg een extra prik krijgen. Je hebt dan wel een verwijzing nodig.
Waarom prikken?
Door de coronaprik is de kans kleiner dat je ernstig ziek wordt of in het ziekenhuis moet worden opgenomen door het coronavirus. Dat is ook zo als je een spierziekte hebt. De bescherming van vorige prikken en/of besmettingen neemt met de tijd af. Daarom kan het verstandig zijn opnieuw een prik te halen.
Aandachtspunten voor spierziekten
Het advies van spierziektespecialisten is steeds geweest: laat je vaccineren. Het maakt voor dat advies niet uit of je afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt of niet. Wel gelden voor een aantal spierziekten extra aandachtspunten. Een overzicht vind je op Spierziekten Nederland: Coronavaccinatie.
Meer weten?
Zie: Najaarsronde coronaprik | RIVM.
Informatie voor je arts: Informatie voor behandelend artsen over het COVID-19-vaccinatieprogramma | RIVM.