De passagiers die gebruik maken van een complexe, aangepaste rolstoel kunnen alleen vervoerd worden in de (taxi)bus als de chauffeur oordeelt dat de rolstoel veilig vastgezet kan worden. En dit oordeel kan per chauffeur verschillen.
De code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers (VVR) is bedoeld om passagiers die niet vanuit hun rolstoel op een vaste zitplaats kunnen plaatsnemen, veilig te vervoeren. Per januari 2022 is deze code herzien. Voorheen stond erin dat alleen passagiers in een rolstoel met een ISO-certificering (crashtest-sticker, te herkennen aan de haaksymbolen) veilig vervoerd konden worden in een (taxi)bus. Vanaf 1 januari kunnen ook mensen in een rolstoel zonder ISO-certificering vervoerd worden. In theorie is dit een vooruitgang, maar in de praktijk wordt een passagier alleen vervoerd als de rolstoel naar de beoordeling van de chauffeur veilig vastgezet kan worden.
En dat is nu net het probleem: de ene chauffeur kan de situatie anders inschatten dan de andere. Daarom geeft de herziening grote onzekerheid voor passagiers met een complexe, aangepaste rolstoel: wat als de chauffeur besluit om een passagier niet mee te nemen op basis van veiligheidsoverwegingen? Of als iemand wel naar zijn bestemming is gebracht maar een andere chauffeur voor de terugreis een andere afweging maakt? De praktijk moet uitwijzen of dit goed gaat.
Meldpunt geweigerd vervoer
Ieder(in), Dwarslaesie Organisatie Nederland, Spierziekten Nederland en ouderenbond KBO-PCOB willen een oplossing voor deze onzekerheid, zodat een passagier zeker weet dat hij vervoerd wordt. Wij zijn hier met de vervoerders en rolstoelfabrikanten- en leveranciers over in gesprek en horen graag hoe het gaat in de praktijk.
Ben je de afgelopen weken geweigerd door de chauffeur, bel dan het meldpunt op 085 – 400 70 22. Je kunt ook mailen: meldpunt(at)iederin.nl.
Bekijk hier de code en de instructiekaarten voor passagier en chauffeur
Lees het nieuwsbericht 'Veilig met je rolstoel in de (taxi)bus, ook zonder crashtest-sticker'