Volgens het huidige plan moet deze hoogrisicogroep nog maanden wachten, terwijl de periode tussen de eerste twee prikken en de booster steeds groter wordt en de risico’s voor de mensen uit deze groep enorm zijn.
Zeer hoog verhoogd risico
Mensen met een spierziekte en een beperkte ademhaling lopen een groot risico op een ernstig verloop van corona als zij ermee besmet raken. De enige manier om dat risico te verkleinen, is ervoor te zorgen dat zij zo optimaal mogelijk beschermd zijn. Om die reden gaf de minister hun begin dit jaar de mogelijkheid om vervroegd een coronavaccinatie te halen.
Extra lange boostervrije periode
Voor veel mensen is het ondertussen al meer dan een half jaar geleden dat ze hun eerste twee vaccinaties tegen corona ontvingen. De risico’s zijn onveranderd, maar toch geeft de minister geen zelfde voorrang tijdens de boostercampagne. Dat betekent dat vooral de jonge mensen uit deze groep (<60 jaar) veel langer dan een half jaar en mogelijk zelfs een jaar moeten wachten op een vervolgprik (booster). En dat terwijl de effectiviteit van het vaccin afneemt en de risico’s juist voor hen enorm zijn.
Oproep aan de minister
Ook in spierziekten gespcialiseerde artsen maken zich zorgen. Daarom riep Spierziekten Nederland de minister op de boostercampagne voor deze groep te versnellen, samen met de medisch specialisten van Spierziekten Centrum Nederland en de Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning (VSCA) en de patiëntenorganisaties Duchenne Parent Project en ALS Patients Connected . Prinses Beatrix Spierfonds en de FSHD Stichting onderschreven de oproep.
Bekijk de brief aan de minister
Lees ook het interview met Anouska. Zij heeft FSHD en vertelt waarom een snelle boosterprik voor haar zo belangrijk is.
Of beluister het radiogesprek met Anouska en Dianda Veldman (directeur Patiëntenfederatie Nederland).