Volgens de Patiëntefederatie leidt het nieuwe kompas tot te veel verslechteringen voor (kwetsbare) mensen met een chronische (spier)ziekte ten opzichte van de huidige kaders. Veel objectieve kwaliteitseisen waar aanbieders nu aan moeten voldoen worden in het nieuwe kwaliteitskader losgelaten. Bovendien hoeven aanbieders er steeds minder over te rapporteren: “Dit is niet de richting die we op moeten in de toekomst. Hier trekken wij een grens”, aldus Arthur Schellekens, directeur-bestuurder van de Patiëntenfederatie.
Sturen, leren en verbeteren
Patiëntenfederatie Nederland en haar leden zijn zich goed bewust van de grote uitdagingen waar de langdurige zorg en wijkverpleging voor staan, nu en in de toekomst. Om ondanks die uitdagingen mensen met een zorgvraag van passende zorg te kunnen voorzien, is het juist van groot belang dat we objectieve kwaliteitsindicatoren vaststellen. Kwaliteitsindicatoren die meetbaar en vergelijkbaar zijn, waarmee we kunnen sturen, leren en verbeteren.
Aandacht voor huidige knelpunten
Vanuit Spierziekten Nederland vinden wij het ook belangrijk dat er duidelijke indicatoren zijn om de toegang en de kwaliteit te blijven meten; daarom steunen wij de grens die de Patiëntenfederatie trekt. In een nieuw kwaliteitskompas moeten voldoende waarborgen zijn voor kwaliteit en toegankelijkheid, daar is nu onvoldoende duidelijkheid over. Daarnaast hebben we er op aangedrongen op korte termijn aandacht te geven aan de knelpunten die er nu al zijn om passende zorg in de wijkverpleging of verpleeghuis te krijgen als je een chronische (spier)ziekte hebt. We krijgen namelijk steeds meer signalen dat het moeilijk is om passende zorg te vinden voor mensen met een spierziekte. Wij vinden dat zij moeten weten op welke zorg zij minimaal kunnen rekenen. ‘Passende zorg’ past bij het leven van de zorgvrager en zijn/haar naasten. De kwaliteit van deze zorg moet goed zijn.
Spierziekten Nederland werkt samen met Patiëntenfederatie Nederland en andere patiëntenorganisaties verder aan oplossingsrichtingen voor de uitdagingen in de wijkverpleging en de verpleeghuiszorg.
Meer weten?
|Lees ook het bericht van Patiëntenfederatie Nederland:
Kwaliteitskompas biedt te weinig houvast voor patiënten en cliënten