"Zo moeilijk is het niet," zegt dagvoorzitter Otwin van Dijk op de bijeenkomst ’De Verbeteragenda Hulpmiddelen 3 jaar later’. Het landelijke Normenkader hulpmiddelen geeft genoeg mogelijkheden om de toegang, levering en service van hulpmiddelen te verbeteren. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een levenslange en levensbrede hulpvraag. Drie jaar na de ondertekening bestaan er nog altijd verschillen.
Daarom hebben Spierziekten Nederland* en Ieder(in) in samenwerking met het ALS-centrum van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht een brede werkbijeenkomst georganiseerd om samen na te denken over verbeteringen.
Bij de bijeenkomst waren vertegenwoordigers van gemeenten, hulpmiddelenleveranciers, patiëntenverenigingen, gebruikers van hulpmiddelen, ergotherapeuten, revalidatieartsen, de VRA), gemeenten, de VNG en het ministerie van VWS.
* Spierziekten Nederland zet zich in voor een betere hulpmiddelenzorg voor álle mensen met een spierziekte (waaronder mensen met ALS).
Wat is het normenkader?
Het landelijk normenkader is door samenwerking van patiëntenorganisaties, gemeenten en zorgverleners in 2021 tot stand gekomen. Het heeft als doel de verstrekking, het onderhoud en de service van hulpmiddelen te verbeteren. Het normenkader bevat convenanten met afspraken voor verhuizing, goede communicatie en bejegening van de gebruiker van het hulpmiddel. Ook moet er een vast aanspreekpunt zijn.
Vertrouwen en korte lijnen
De deelnemers waren het met elkaar eens dat het belangrijk is om vertrouwen in elkaar en in de aanvrager te hebben. Ook duidelijke en regelmatige communicatie en een vast aanspreekpunt voor vragen en updates zijn belangrijk. Het normenkader zegt dat bij complexe aanvragen het functioneel advies van de ergotherapeut de basis is voor het leveren van een hulpmiddel. Amsterdam laat daarom de toegang voor complexe aanvragen lopen via Reade, het revalidatiecentrum. Bij het aanvragen van een hulpmiddel is kennis nodig van wat iemand in zijn of haar persoonlijke situatie nodig heeft. Een functioneel advies van een ergotherapeut of revalidatieteam is dan een goede start van een aanvraag.
Gemeenten vinden een functioneel advies ook belangrijk. Zij benadrukken dat dit echt alleen functioneel zou moeten zijn en geen omschrijving van een bepaald type of merk. Gebruikers vinden het belangrijk om hulpmiddelen te kunnen passen en uitproberen voor het vinden van een goede functionele oplossing.
Toepassing van de convenanten
In bijna 100 gemeenten is het convenant over de toegang voor complexe aanvragen en het verhuisconvenant ondertekend. Zij nemen de afspraken uit het normenkader mee in de inkoopafspraken die gemeentes met leveranciers maken over hulpmiddelen. Veel aanvragers van hulpmiddelen weten niet of hun eigen gemeente de convenanten steunt. Daarom is het goed als er een overzicht komt over welke gemeenten de convenanten hebben ondertekend. Dit geeft duidelijkheid aan inwoners, zodat zij weten wat zij kunnen verwachten. Om overal tot een betere aanvraag, levering en onderhoud van hulpmiddelen te komen, is het belangrijk dat meer gemeenten werken met het normenkader.
Doorpakken met elkaar
In het normenkader staan de goede dingen om te zorgen dat mensen die hulpmiddelen nodig hebben snel een goed hulpmiddel krijgen. Een ‘goed hulpmiddel’ past bij wat de gebruiker nodig heeft en zorgt ervoor dat hij of zij goed kan meedoen. Hoe een gemeente omgaat met de landelijke afspraken verschilt; dit blijft onderwerp van gesprek tussen de betrokkenen partijen.Er is bij alle partijen de wens om twee keer per jaar met elkaar te bespreken wat er goed gaat en wat we met elkaar kunnen verbeteren. Zo kunnen we van elkaar leren en kunnen we samen de aanvraag, levering en onderhoud van hulpmiddelen voor gebruikers en hun naasten merkbaar verbeteren.
Spierziekten Nederland en Ieder(In) pakken dit op en gaan later dit jaar hulpmiddelenleveranciers, de VNG, de zorgprofessionals en VWS uitnodigen om het idee van het halfjaarlijkse overleg verder uit te werken.
Meer lezen:
Bericht 'Verbeteringen bij hulpmiddelen zijn maar gedeeltelijk gerealiseerd'
Bericht 'Hulpmiddelencongres startpunt van een merkbaar betere uitvoering'
Bericht 'Kom in actie voor verbetering uitvoering hulpmiddelen in je gemeente'