Patiënten met het Guillain-Barré syndroom (GBS) raken tijdelijk gedeeltelijk of volledig verlamd. Een kwart van de patiënten heeft kunstmatige beademing nodig. Hierdoor kunnen zij op geen enkele manier communiceren, terwijl zij wel bij bewustzijn zijn.
Patricia Blomkwist, voorzitter van diagnosewerkgroep GBS|CIDP|MMN, ontwikkelde communicatiekaarten om deze patiënten te helpen hun behoeften duidelijk te maken. Pauline Vernooy van Spierziekten Nederland verzorgde de vormgeving. Met behulp van de communicatiekaarten kan degene die de patiënt ondersteunt (verpleegkundige, familielid of begeleider) aan de patiënt vragen wat deze nodig heeft of wil zeggen. Door met de ogen te knipperen (of indien mogelijk, met het hoofd te knikken of te schudden) kan de patiënt hier dan ja of nee op antwoorden.
De zeven kaarten hebben allemaal een ander thema: comfort, omgeving, persoonlijke verzorging, tijd/thuis/sociaal en verpleegkundige/arts. De zesde kaart is een alfabetkaart om zaken of namen te kunnen spellen. De zevende kaart bevat foto’s van de voor- en achterzijde van het lichaam, zodat de ondersteuner de patiënt kan vragen waar pijn of ongemak zich bevindt.
Je kunt de communicatiekaarten hier gratis downloaden
De communicatiekaarten zijn ook te vinden op de GBS-landingspagina