Voor het project 'Connect Extended' werken de expertisecentra voor CIAP, DVN, het postpoliosyndroom, de ziekte van Pompe, Duchenne/Becker spierdystrofie, GBS en CIDP elk aan een eigen website. Daarbij krijgen ze hulp van de diagnosewerkgroepen van Spierziekten Nederland. De laatste maanden is veel werk verricht.
Webpagina’s en doorkliklinks
Stefanie van Geert, die namens Spierziekten Nederland het project mede-coördineert, vertelt: ‘De webbouwer heeft het raamwerk voor de nieuwe websites neergezet: het gaat om een soort kopieën van eerdere websites over FSHD, MD, IBM en myasthenieën. Elke paginatitel, ‘Lees meer’-knop en doorkliklink hebben we daarna apart benoemd. Ook zijn we begonnen met het invoeren van de teksten, die de journalist, specialisten van de expertisecentra en de diagnosewerkgroepen samen hebben geschreven.
(Stem)acteurs
Foto’s en animatievideo’s zijn voor de websites minstens net zo belangrijk als teksten. Stefanie: ‘We zijn met een professionele fotograaf naar het UMCU, het MUMC+ en het AMC geweest om foto’s te maken voor de websites over CIAP, DVN en het postpoliosyndroom. De medisch specialisten en de leden van de diagnosewerkgroep fungeerden veelal als acteurs. Het resultaat van één zo’n sessie bestaat al snel uit honderden foto’s, waarvan we de mooiste uit moeten zoeken. Een erg leuke klus.'
Ook bij het maken van de animatievideo’s komt heel wat kijken. Stefanie: “Eerst schrijft het expertisecentrum een script met voice-over teksten en ideetjes voor beeld. De tekenaar gaat dan aan de slag met het ontwerpen van de tekeningen. Zodra die af zijn, kijken we samen met de werkgroep en het centrum of de tekeningen naar wens zijn. De tekst wordt ingesproken en de animatiemaker monteert die samen met de tekeningen tot een video. Bewegende handen, knipperende oogjes, … opeens komen de tekeningen tot leven. Maar we blijven kritisch. Lopen de plaatjes gelijk met de stem? Is de tekst niet te lang? Vaak passen we nog enkele kleine dingen aan. Zo ook bij de animatievideo’s over CIAP, Pompe, postpoliosyndroom en DVN . Die zijn nu klaar om geüpload te worden. De video over Duchenne/Becker is in de maak.’
Technische vraagstukken
Binnenkort worden de websites overgezet naar een extra veilige server. Tijdens deze ‘verplaatsing’ worden ook een aantal nieuwe onderdelen toegevoegd aan de websites. Een voorbeeld is de mogelijkheid om pasfoto’s van de specialisten die in het expertisecentrum werken, te filteren op functie en locatie. Deze nieuwe functies moeten we goed testen om zeker te weten dat er geen ‘bugs’ blijven zitten. Daar zullen we samen met de betrokkenen nog wel even zoet mee zijn. Verder blijven we ons richten op inhoud produceren: voor een aantal websites zijn alle teksten inmiddels geschreven en nagekeken, andere websites hebben nog wat meer werk te gaan. Begin volgend jaar komen de sites daadwerkelijk voor iedereen zichtbaar op het web.
De websites worden onderhouden door de spierziekte-expertisecentra en beheerd door Spierziekten Centrum Nederland (SCN); de koepelorganisatie van de verschillende umc’s in Nederland op het gebied van spierziekten. SCN is ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe sites en de technische vragen die daarbij komen kijken.