Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS het middel daarom alleen op te nemen in de basisverzekering als er een ‘forse prijsreductie’ wordt behaald. Dat betekent dat de minister met de fabrikant moet onderhandelen over de prijs. Zie: Pakketadvies ravulizumab (Ultomiris®) | Advies | Zorginstituut Nederland.
Het middel in het kort
Ravulizumab is een ‘complementremmer’. Het middel beperkt de schade aan de spieren die veroorzaakt wordt door de MG-antilichamen. Het is in Europa goedgekeurd voor een klein deel van de mensen met MG, namelijk volwassenen met de meest voorkomende vorm van myasthenia gravis (gegeneraliseerde AChR-MG), bij wie de huidige middelen niet of niet voldoende werken of veel bijwerkingen veroorzaken.
Alternatief
Dezelfde groep mensen kan sinds enige tijd aanspraak maken op een andere complementremmer: eculizumab. Vanwege de prijs van dat middel moet een onafhankelijke indicatiecommissie per persoon toestemming geven. Het Zorginstituut stelt dat ravulizumab ook door de indicatiecommissie moet worden beoordeeld. En dat het niet duurder mag zijn dan de daadwerkelijke prijs die nu per patiënt per jaar wordt betaald voor eculizumab.
Gebruiksvriendelijker
Uit onderzoek blijkt dat eculizumab en ravulizumab even goed werken. Ravulizumab is echter gebruiksvriendelijker: de behandeling met infusen hoeft minder vaak gegeven te worden (6 in plaats van 26 keer per jaar). Een groot voordeel voor patiënten en hun mantelzorgers, vindt Spierziekten Nederland. Wij hopen dan ook dat de minister en fabrikant er snel uit komen met de prijsonderhandelingen, zodat het middel op korte termijn beschikbaar komt voor de patiënt. Tot nu toe doorloopt het middel de procedure volgens planning. We blijven dit in de gaten houden.
Voor meer informatie over de werking van ravulizumab, zie Spierziekten Nederland: Nieuw middel tegen AChR-MG goedgekeurd in Europa.