Feiten over PPS

Bij veel mensen die jaren geleden polio hebben gehad, doen zich klachten voor die we het postpoliosyndroom (PPS) noemen.

Voor jou en je hulpverlener

Voor de zorgverlener

Er is een flyer samengesteld over de aandachtspunten bij een operatie en anesthesie voor mensen die polio hebben doorgemaakt.

Lees de flyer
Voor leden

In de brochure Het postpoliosyndroom, Diagnose en behandeling staat beknopt weergegeven hoe de ziekte ontstaat, wat de symptomen zijn, hoe het verloop is en wat de juiste behandeling is.

Naar de brochure
Voorblad brochure over diagnose en behandeling van Spierziekten Nederland
Voor leden

PPS confronteert iemand die vroeger al heeft geleerd met de gevolgen van polio om te gaan, met zijn of haar grenzen. Lees hier meer over in de brochure Omgaan met PPS

Naar de brochure
Voorblad brochure over omgaan met de ziekte van Spierziekten Nederland
Voor je huisarts

In de huisartsenbrochure over PPS staat kort en bondig beschreven wat je huisarts over jouw aandoening en de behandeling ervan moet weten.

Informatie voor de huisarts over postpoliomyelitis syndroom
Voorblad van een brochure voor huisartsen van Spierziekten Nederland en Nederlands Huisartsengenootschap
Voor je fysiotherapeut

Je fysiotherapeut is waarschijnlijk niet volledig op de hoogte van de beste begeleiding bij PPS. Geef hem/haar de informatiebrochure en/of klik hiernaast op de video.

Naar de brochure
Voor de spoedhulpverlener

Een spoedgeval bij mensen met PPS vraagt extra aandacht van artsen en verpleegkundigen. Het kan helpen om belangrijke informatie in te vullen op een algemeen SOS-kaartje en bij je te dragen.

Naar de SOS-kaart Deze link gaat naar een externe site.
S-O-S-kaart van Spierziekten Nederland

Ook goed om te weten

Post-Polio expertisecentrum

In het Post-Polio expertisecentrum hebben artsen en onderzoekers hun kennis van en ervaring met deze ziekte gebundeld. Mensen met PPS, hun naasten en zorgverleners kunnen met vragen over diagnostiek, zorg en behandeling bij het expertisecentrum terecht. Het expertisecentrum houdt zich, naast het geven van patiëntenzorg, ook bezig met wetenschappelijk onderzoek naar PPS. Voor het maken van een afspraak heb je een verwijzing nodig van je huisarts, neuroloog of een andere specialist.

Naar het expertisecentrumOpent in een nieuwe tab:

Leestip: ‘Polio, een ziekte om nooit te vergeten’

Twee ervaringsdeskundigen, Els Symons en Aadje de Groot, verzamelden de verhalen van lotgenoten met PPS. Ze doken in de geschiedenis van de polio-epidemieën. De twee belangrijkste medisch specialisten uit Nederland namen het medische deel in het boek voor hun rekening. Het RIVM zorgde voor het historisch perspectief: de epidemieën, de behandeling met de ijzeren long en de komst van het vaccin. Bestel Polio, een ziekte om nooit te vergeten in de webwinkel.

Naar de webwinkel

Onderzoek naar PPS

Onderzoek naar postpoliosyndroom is vooral gericht op nieuwe behandelingen en het ontrafelen van het ziektemechanisme.

Lees meer over lopende onderzoekenOpent in een nieuwe tab:

Polio en vaccinatie

Wat is polio?

Polio is een infectie die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte verloopt meestal zonder symptomen of in de vorm van lichte, griepachtige klachten. In een klein aantal gevallen tast het virus bepaalde cellen in het ruggenmerg aan waardoor verlammingsverschijnselen optreden. Een deel van de getroffenen herstelt volledig. Bij anderen blijven meer of minder ernstige restklachten bestaan.

Vaccinatie

In 1957 werd vaccinatie (in Nederland vooral via inenting) tegen polio mogelijk. Sindsdien komt polio in de westerse wereld nog maar zelden voor. Onder groeperingen die vaccinatie afwijzen, zijn nog enkele uitbraken geweest. Wereldwijd wordt gestreefd naar uitroeiing van het virus. Het poliovirus kan zich vrij snel verspreiden onder ongevaccineerde bevolkingsgroepen. Aangezien er steeds meer gereisd wordt, bestaat het risico dat het poliovirus Nederland binnenkomt vanuit gebieden in Afrika en Azië waar polio nog steeds voorkomt. Vaccinatie blijft dus noodzakelijk. De vaccinaties geven vijftien jaar volledige bescherming tegen polio. Als je reist naar landen waar het virus nog voorkomt, kun je je opnieuw laten inenten.

Film RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte in 2009 ​de film ‘Polio, een gevreesde kinderziekte’. De film biedt een diepgaand inzicht in de geschiedenis en bestrijding van polio. Er is in de film ook aandacht voor het postpoliosyndroom.

Bekijk de filmOpent in een nieuwe tab:

Praat ook mee in het Myocafé

Praat ook mee in het Myocafé, de online ontmoetingsplaats voor mensen met een spierziekte
Sigrid

“Veel spierziekten zijn zo zeldzaam dat je in het dagelijkse leven niet zomaar iemand tegenkomt die jou écht begrijpt. Sinds ik medio 2022 ineens flink achteruitging, heb ik veel steun mogen vinden op Myocafé.”