Wat is de ziekte van Pompe?
De ziekte van Pompe is een zeldzame spierziekte. Deze ontstaat door een probleem in de stofwisseling van de spieren. De ziekte kan op elke leeftijd beginnen. Er is een vroege vorm bij baby’s en een latere vorm bij kinderen en volwassenen. Hoe eerder de ziekte begint, hoe ernstiger die meestal is. De klachten en ernst verschillen per persoon. Andere namen voor de ziekte van Pompe zijn ‘glycogeenstapelingsziekte 2’ en ‘zure-maltasedeficiëntie’.
Pompe komt voor bij ongeveer één op de 40.000 mensen. In Nederland zijn er ongeveer 140 mensen met de ziekte. Per jaar worden hier gemiddeld twee baby’s met Pompe geboren.
Vroege vorm
De vroege vorm (ook wel infantiele vorm genoemd) begint in de eerste maanden na de geboorte. De ziekte wordt snel erger. Behandeling met enzymvervangende therapie kan helpen. Als de behandeling op tijd begint, kunnen kinderen langer leven en zich normaal ontwikkelen.
Latere vorm
De latere vorm (adulte of late-onset-vorm) begint in de kindertijd of op volwassen leeftijd. Mensen met deze vorm hebben vooral zwakke spieren in de heupen, bovenbenen en romp.