Feiten over Pompe

De ziekte van Pompe was de eerste spierziekte waarvoor behandeling beschikbaar kwam. Er wordt nog steeds veel nieuwe kennis opgedaan. Op deze pagina vind je de belangrijkste feiten over Pompe, zoals over de behandeling, en links naar nog meer informatie.

Voor jou en je hulpverlener

Voor leden

De ziekte inpassen in je dagelijks leven is niet altijd eenvoudig. Lees hoe anderen dit doen in de brochure metabole spierziekten, omgaan met de ziekte (gratis voor leden).

Metabole spierziekten. Omgaan met de ziekte
Voorblad brochure over omgaan met de ziekte van Spierziekten Nederland
Voor leden

Nog meer weten? Lees de brochure Ziekte van Pompe (gratis voor leden).

Voor je fysiotherapeut

Fysiotherapie kan helpen bij bewegen, vermoeidheid en pijn door Pompe. Deze brochure helpt je fysiotherapeut daarbij. Bij de brochure hoort een video.

Fysiotherapie bij volwassenen met een langzaam progressieve spierziekte

Ook goed om te weten

Expertisecentrum Pompe

In het Pompe-expertisecentrum in het Erasmus MC in Rotterdam werken artsen en onderzoekers. Ze zorgen voor de beste diagnose, zorg en behandeling en doen wetenschappelijk onderzoek naar Pompe. Het expertisecentrum biedt:

  • cöordinatie van de behandeling bij Pompe
  • veel kennis en ervaring over Pompe
  • advies en hulp bij het omgaan met de ziekte
  • informatie over nieuwe onderzoeken naar Pompe.

Van kinder- naar volwassenenzorg

In het expertisecentrum werken de kinderartsen en artsen voor volwassenen goed samen. Je krijgt er daardoor je hele leven de beste zorg. Er zijn bijvoorbeeld gespecialiseerde verpleegkundigen, diëtisten, een neuropsycholoog / GZ-psycholoog, maatschappelijk werkers en fysiotherapeuten. Je huisarts of neuroloog kan je verwijzen.

Het expertisecentrum in het Erasmus MC is niet alleen het belangrijkste centrum voor Pompe in Nederland. Het is ook het belangrijkste onderzoekscentrum voor Pompe wereldwijd.

Naar het Pompe-expertisecentrumOpent in een nieuwe tab:

Informeer spoedzorgverleners

Een spoedgeval bij mensen met een spierziekte vraagt extra aandacht van artsen en verpleegkundigen. Het is belangrijk om in een noodsituatie duidelijk te maken welke speciale zorg en bijzondere handelingen een spierziekte vraagt. Het kan helpen om belangrijke informatie in te vullen op een SOS-kaartje en het kaartje bij je te dragen.

Download SOS-kaartjeOpent in een nieuwe tab:

Pompe-registratie

Help onderzoekers meer te weten te komen over Pompe.

Meld je aan voor het registerOpent in een nieuwe tab:

Praat ook mee in het Myocafé

Praat ook mee in het Myocafé, de online ontmoetingsplaats voor mensen met een spierziekte
Sigrid

“Veel spierziekten zijn zo zeldzaam dat je in het dagelijkse leven niet zomaar iemand tegenkomt die jou écht begrijpt. Sinds ik medio 2022 ineens flink achteruitging, heb ik veel steun mogen vinden op Myocafé.”