Verloop
De ziekte begint bij vrouwen veelal op jongvolwassen leeftijd; bij mannen vooral op oudere leeftijd. Mogelijk spelen hormonen een rol. Bij een lichamelijke of emotionele belasting kan de myasthenie verergeren, bijvoorbeeld bij of na een infectie, een operatie, bevalling, slaapgebrek, relatieproblemen of ziekte of overlijden van een dierbare. Ook bepaalde medicijnen die voor andere ziekten gebruikt worden, kunnen MG verergeren.
Niet progressief
Het goede nieuws is dat MG geen progressieve spierziekte is. De klachten worden op enig moment vaak ook weer beter, spontaan of na behandeling. De moeilijkste periode doet zich meestal in de eerste drie tot vijf jaar van de ziekte voor.
Kenmerken verschillende MG-typen
Alle vormen van MG lijken op elkaar. Op basis van klachten alleen is lang niet altijd te zeggen om welke vorm het gaat. Toch zijn er ook verschillen. Bij MuSK-MG zijn vaker vooral de spieren van de mond, keel en nek betrokken. Op de lange termijn lijkt dit type iets hardnekkiger. Typische kenmerken van LRP4-MG zijn door de zeldzaamheid niet precies bekend. Mogelijk is het verloop relatief mild. Dat laatste geldt ook voor seronegatieve MG. Bij die vorm varieert het verloop extra sterk van persoon tot persoon.
Lees meer informatie in de brochures Myasthenieën, Diagnose en behandeling en Myasthenieën, Omgaan met de ziekten. Deze zijn te vinden in de webwinkel.