Feiten over MG

MG kan plotseling beginnen. Bij meer dan 80 procent van de mensen zijn de spieren van de ogen, de tong of de keel verzwakt.

Voor jou en je hulpverlener

Voor de fysiotherapeut

De brochure Fysiotherapie bij volwassenen met een langzaam progressieve spierziekte helpt je fysiotherapeut bij het behandelen van je klachten.

Voor de bedrijfsarts

Er is een brochure voor de bedrijfsarts waarin beknopt omschreven staat wat hij/zij ver MG moet weten om je goed te kunnen begeleiden.

Begeleiding van mensen met MG. Informatie voor de bedrijfsarts
Brochure bedrijfsarts
Voor de huisarts

Het is belangrijk ook je huisarts te vertellen dat je MG hebt. Deel de brochure Informatie voor je huisarts met hem/haar.

Informatie voor de huisarts over myasthenia gravis
Voorblad van een brochure voor huisartsen van Spierziekten Nederland en Nederlands Huisartsengenootschap
Voor leden

Tips over leven met MG en ervaringen van anderen vind je in de brochure MG, Myasthenieën, Omgaan met de ziekte.

Myasthenieën. Omgaan met de ziekte
Voorblad brochure over omgaan met een spierziekte van Spierziekten Nederland

Ook goed om te weten

Expertisecentrum myasthenieën

In het expertisecentrum myasthenieën werken artsen en onderzoekers die gespecialiseerd zijn in MG. Je kunt er terecht voor een optimale diagnostiek, zorg en behandeling. Ook je zorgverlener kan met vragen contact opnemen. Om een afspraak te maken, heb je een verwijzing nodig van je neuroloog of een andere medisch specialist. Bekijk de video van het expertisecentrum

Naar expertisecentrum myasthenieënOpent in een nieuwe tab:

MG-registratie

Help onderzoekers meer te weten te komen over MG.

Meld je aan voor het registerOpent in een nieuwe tab:

Ontwikkelingen in onderzoek

Er is internationaal wetenschappelijk onderzoek gaande naar myasthenieën, onder meer naar de rol van het immuunsysteem, naar geneesmiddelen en behandelmethoden.

Meer over onderzoek naar MGOpent in een nieuwe tab:

Interactie met medicijnen tegen andere klachten

Let op. Sommige medicijnen kunnen de spierzwakte bij myasthenie verergeren. Een aantal moet je mijden. De meeste hebben slechts bij een beperkt aantal mensen een negatief effect. Om welke medicijnen het gaat, staat op de alertkaart voor je zorgverlener. Vraag aan je apotheek of een nieuw medicijn dat je gaat gebruiken misschien ongunstig kan werken. Of overleg met je neuroloog over de voor- en nadelen.

Toelichting medicatieOpent in een nieuwe tab:

SOS-kaart voor spoedhulpverleners

Bij spoed kan het medisch handelen bij mensen met myasthenie afwijken van de reguliere spoedhulp. Daarom is het SOS-kaartje myasthenie ontwikkeld. Daarop staat in een paar zinnen welke medische handelingen wel en niet gedaan kunnen worden bij mensen met MG. We raden aan de SOS-kaart altijd bij je te dragen.

Download de SOS-kaart

 

Praat ook mee in het Myocafé

Praat ook mee in het Myocafé, de online ontmoetingsplaats voor mensen met een spierziekte
Sigrid

“Veel spierziekten zijn zo zeldzaam dat je in het dagelijkse leven niet zomaar iemand tegenkomt die jou écht begrijpt. Sinds ik medio 2022 ineens flink achteruitging, heb ik veel steun mogen vinden op Myocafé.”