Lambert-Eaton myastheen syndroom
Bij Lambert-Eaton myastheen syndroom (LEMS) werken de signalen tussen de zenuwen en spieren niet goed, waardoor de spieren niet goed kunnen reageren.

LEMS in het kort
De belangrijkste klachten van LEMS zijn spierzwakte in de bovenbenen en problemen met het deel van het zenuwstelsel dat dingen regelt waar je niet over nadenkt, zoals ademhalen en je hartslag. Ook is er sprake van verminderde peesreflexen. LEMS wordt veroorzaakt doordat iemand antistoffen aanmaakt tegen calciumkanalen in de uiteinden van de zenuwen. Hierdoor kan de zenuw de spier niet meer goed aansturen.
Naar alle feiten over LEMSJouw leven met LEMS
100
Naar schatting hebben ongeveer honderd mensen in Nederland LEMS
60
Onder de 60 jaar komt LEMS vaker voor bij vrouwen; boven de 60 jaar oud bij mannen.
95
LEMS begint bij 95% van de patiënten met zwakte in de bovenbenen
50
De helft (50%) van de personen met LEMS heeft een longtumor
Verhalen van anderen
Laatste nieuws
Thymus belicht in presentaties bij hybride conferentie
Blog Marloes: gedachtenspinsels in de achtertuin
Volgende bijeenkomst
Gespreksgroep MG en LEMS, Nieuwkoop
Hoe deel je je dag in bij vermoeidheid? Hoe lang duurde het voordat je medicatie goed was afgestemd? En hoe leg je uit aan collega’s uit dat je de ene dag meer kan dan de andere? Op zulke...
Lees meer
Deze link gaat naar een externe site. Lees meer over Gespreksgroep MG en LEMS, Nieuwkoop.Praat ook mee in het Myocafé
“Veel spierziekten zijn zo zeldzaam dat je in het dagelijkse leven niet zomaar iemand tegenkomt die jou écht begrijpt. Sinds ik medio 2022 ineens flink achteruitging, heb ik veel steun mogen vinden op Myocafé.”
Veelgestelde vragen
Wat is LEMS
LEMS (Lambert-Eaton myastheen syndroom) is een vorm van myasthenie. Bij LEMS is de overgang tussen zenuw en spier aangedaan. De belangrijkste verschijnselen zijn spierzwakte in de bovenbenen, stoornissen in het autonome zenuwstelsel en verminderde peesreflexen.
Welke spieren zijn zwak bij het Lambert-Eaton myastheen syndroom (LEMS)?
LEMS begint bij 95% van de patiënten met zwakte van de bovenbenen en kan zich dan uitbreiden naar de armen of gelaat. Het dubbelzien en hangen van de oogleden is meestal minder uitgesproken dan bij de klassieke vorm van myasthenia gravis.
Hoe kunnen de verschillende vormen van myasthenie onderscheiden worden?
Het spieronderzoek (via EMG, elektromyogram) kan helpen om een onderscheid te maken tussen myasthenia gravis (MG) en LEMS.
Ook heeft iedere vorm een specifiek antilichaam in het bloed. Bij de klassieke vorm van MG zijn dat de antilichamen tegen acetylcholinereceptoren, bij anti-MuSK MG tegen het MuSK-eiwit en bij LEMS tegen calciumkanalen. Op verzoek van de behandelend arts kan het bloed van de patiënt op de aanwezigheid van deze antistoffen worden getest.
Kunnen mensen met myasthenie veilig een röntgencontrastvloeistof laten injecteren?
Er zijn meldingen dat geïnjecteerde röntgencontrastvloeistoffen myasthenie kunnen verergeren. Hoe dit komt, is niet duidelijk. Vraag je arts zo nodig te overleggen met een in spierziekten gespecialiseerd arts (zie adressen centra voor diagnostiek en behandeling in de Zorgwijzer).
Hebben alle patiënten met myasthenie dezelfde symptomen?
Nee. Er zijn op dit moment drie myasthene ziekten bekend. Het gemeenschappelijke kenmerk is een wisselende spierzwakte, die komt dus bij al deze ziekten voor.
1. De meest voorkomende myasthenie is de klassieke vorm van myasthenia gravis. Deze gaat vrijwel altijd gepaard met antilichamen tegen acetylcholinereceptoren. Lees hier meer over op de pagina over MG.
2. In 2001 is ontdekt dat er ook MG-patiënten zijn met antilichamen tegen het MuSK-eiwit.
3. Een derde vorm is het Lambert-Eaton myastheen syndroom (LEMS). Patiënten met LEMS hebben antilichamen tegen calciumkanalen. De zwakte bij hen zit vooral in de bovenbenen maar ook andere spieren kunnen meedoen. Het dubbelzien en hangen van de oogleden is meestal minder uitgesproken dan bij de klassieke vorm van MG.
Bibliotheek
Nieuw onderzoek: FIT to ACT – MG
Horizonscan geneesmiddelen geüpdatet
Een kijkje in het lab: de keuken van onderzoek
Maak kennis met je diagnosewerkgroep
Aan deze pagina werkten medisch adviseurs mee en vrijwilligers van de diagnosewerkgroep myasthenieën. Deze diagnosewerkgroep richt zich op betrouwbare, actuele informatie over spierziekten waaronder LEMS en MG. Zij volgen de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en goede zorg op de voet. Leden kunnen contact opnemen.
Kom in contact