Feiten over GBS

Er is veel bekend over de oorzaak, klachten en behandeling bij GBS. Op deze pagina vind je de belangrijkste zaken en links naar nog meer informatie.

Prof.dr. Pieter van Doorn geeft uitleg over GBS Video afspelen

Voor jou en je hulpverlener

Voor de fysiotherapeut

De brochure bevat informatie over de behandeling die je van de fysiotherapeut krijgt in het ziekenhuis en is gericht op het behoud van spierlengte en gewrichtsmobiliteit.

Informatie voor de fysiotherapeut, na opname in het ziekenhuis
Voorblad themagebonden brochure van Spierziekten Nederland
Voor de huisarts

Je huisarts is er voor begeleiding en alle vragen over je gezondheid die (misschien) losstaan van GBS.

Informatie voor de huisarts, op weg naar herstel
Voorblad van een brochure voor huisartsen van Spierziekten Nederland en Nederlands Huisartsengenootschap
Voor leden

In de brochure Guillain-Barré syndroom, omgaan met de ziekte staan ervaringsverhalen van andere mensen met GBS. Zij vertellen wat GBS voor hun leven betekent en hoe zij hiermee omgaan (gratis voor leden).

Guillain-Barré syndroom, omgaan met de ziekte
Voorblad brochure over omgaan met een spierziekte van Spierziekten Nederland
Voor de neuroloog

De brochure bevat informatie die nodig is om iemand met GBS in de progressieve en plateaufase op geschikte wijze te behandelen.

Informatie voor de neuroloog, na opname in het ziekenhuis
Voorblad themagebonden brochure van Spierziekten Nederland
Voor de fysiotherapeut

Deze brochure bevat adviezen voor de behandeling die je van je fysiotherapeut krijgt in de herstel- en late fase. De behandeling is gericht op het voorzichtig starten met trainen ter verbetering van specifieke lichaamsfuncties of het verminderen van de ervaren vermoeidheid..

Informatie voor de fysiotherapeut, op weg naar herstel
Voorblad themagebonden brochure van Spierziekten Nederland
Voor de revalidatiearts

De brochure bevat informatie voor de revalidatiearts in de herstel- en late fase. De behandeling is gericht op de motorische en conditionele beperkingen en de sociaal-maatschappelijke re-integratie op korte en langere termijn.

Informatie voor de revalidatiearts, op weg naar herstel
Voorblad themagebonden brochure van Spierziekten Nederland
Voor jezelf

De brochure bevat tips voor jou of jouw naasten om je verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.

Informatie voor jezelf, na opname in het ziekenhuis
Voorblad themagebonden brochure van Spierziekten Nederland
Voor de bedrijfsarts en de verzekeringsarts

De bedrijfsarts en de verzekeringsarts kunnen je met deze informatie op adequate wijze begeleiden tijdens het re-integratietraject.

Informatie voor de bedrijfsarts en verzekeringsarts, op weg naar herstel
Voorblad themagebonden brochure van Spierziekten Nederland
Voor de intensivist

De brochure bevat informatie die nodig is om iemand met GBS op de intensive careafdeling op geschikte wijze te behandelen. De behandeling is o.a. gericht op het diagnosticeren van GBS en het starten van medicatie.

Informatie voor de intensivist, na opname in het ziekenhuis
Voorblad themagebonden brochure van Spierziekten Nederland
Voor jezelf

Deze brochure bevat informatie over welke zorg je in de revalidatiefase mag verwachten als je aan het herstellen bent. Hierdoor gericht vragen stellen.

Informatie voor jezelf, op weg naar herstel
Voorblad themagebonden brochure van Spierziekten Nederland
Voor je revalidatiearts

Deze brochure bevat informatie die nodig is om iemand in de progressieve en plateaufase op geschikte wijze te behandelen. De behandeling is gericht op preventie van complicaties en begeleiding.

Informatie voor de revalidatiearts, na opname in het ziekenhuis
Voorblad themagebonden brochure van Spierziekten Nederland
Voor leden

Nog meer weten? Lees de brochure Guillain-Barré syndroom, diagnose en behandeling (gratis voor leden).

Guillain-Barré syndroom, diagnose en behandeling
Voorblad van een brochure over diagnose en behandeling van Spierziekten Nederland
1 van 12 1 van

Ook goed om te weten

Expertisecentrum GBS

In het expertisecentrum GBS hebben artsen en onderzoekers hun kennis van en ervaring met deze ziekte gebundeld. Mensen met GBS en hun naasten kunnen met vragen over diagnostiek, zorg en behandeling bij het expertisecentrum terecht. Hun zorgverlener kan met vragen bellen met de GBS-telefoon. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of neuroloog.

Naar het Expertisecentrum GBS

Richtlijn

Hoe artsen en andere hulpverleners mensen met GBS het beste kunnen behandelen en begeleiden, staat in de Multidisciplinaire richtlijn Guillain-Barré syndroom. Hierin staat wat in het algemeen de beste zorg is voor mensen met GBS. Zorg aan mensen met GBS blijft maatwerk; een zorgverlener kan daarom besluiten van de richtlijn af te wijken.

De richtlijn GBS beslaat het hele ziekteproces en is erg omvangrijk. Hulpverleners weten vaak niet van het bestaan van deze richtlijn af. Bovendien hebben ze de informatie uit de richtlijn pas nodig op het moment dat zij een patiënt met GBS zien. Daarom is er nieuw informatiemateriaal ontwikkeld dat beter aansluit op de informatiebehoefte van hulpverleners.

Naar de webwinkel

Informatiepakketten

GBS is zeldzaam en daarom weten veel artsen en hulpverleners niet goed wat de beste behandeling is. Je kunt jouw hulpverleners informeren met deze twee informatiepakketten over GBS.

Informatie over het Guillain-Barré syndroom: na opname in het ziekenhuis. Dit pakket bestaat uit verschillende brochures voor de hulpverleners die betrokken zijn bij de behandeling na opname in het ziekenhuis.

Pakket ‘Na opname in het ziekenhuis’

Informatie over het Guillain-Barré syndroom: op weg naar herstel. Dit bestaat uit verschillende onderdelen voor de hulpverleners die betrokken zijn bij de revalidatiebehandeling.

Pakket ‘Op weg naar herstel’

Communicatiekaarten

Sommige mensen met GBS zijn op het dieptepunt van de ziekte volledig verlamd en moeten beademd worden. Hierdoor kunnen zij niet of nauwelijks communiceren. Om hen hierbij te helpen, ontwikkelde Patricia Blomkwist (zelf voormalig GBS-patiënt) communicatiekaarten. Met behulp van de kaarten kan degene die de patiënt ondersteunt (verpleegkundige, familielid of begeleider) aan de patiënt vragen wat deze nodig heeft of wil zeggen. Door met de ogen te knipperen (of indien mogelijk, met het hoofd te knikken of te schudden) kan de patiënt hier dan ja of nee op antwoorden.

De zeven kaarten hebben allemaal een ander thema: comfort, omgeving, persoonlijke verzorging, tijd/thuis/sociaal en verpleegkundige/arts. De zesde kaart is een alfabetkaart om zaken of namen te kunnen spellen. De zevende kaart bevat foto’s van de voor- en achterzijde van het lichaam, zodat de ondersteuner de patiënt kan vragen waar pijn of ongemak zich bevindt.

Download Communicatiekaarten

Zoek een vertrouwd persoon

In zekere zin is het verblijf op de IC ook een eenzaam en akelig avontuur wanneer u dat als partner, ouder, familielid of vriend meemaakt. U kunt niet meer goed nagaan hoe uw dierbare zich voelt. U komt er soms ook moeilijk achter wat u voor de zieke kunt doen om het lijden te verlichten. Dat kan u een machteloos gevoel geven waarmee u niet altijd terecht kunt bij artsen of verplegend personeel. U hebt dan ergens anders een klankbord nodig. Als de stap naar de patiëntenvereniging, Spierziekten Nederland, voor u nog te groot is, kunt u een beroep doen op een maatschappelijk werker of psycholoog van het ziekenhuis. Omdat bij GBS alles zo plotseling gebeurt en de verlammingsverschijnselen en pijn angstaanjagend kunnen zijn, is het prettig zo veel mogelijk een vertrouwd persoon in de buurt te hebben.

Video over pijn en vermoeidheid bij polyneuropathie

Hoe ontstaan pijn en vermoeidheid bij polyneuropathie*? Wat kun je doen om hier minder last van te hebben? Revalidatiearts Willeke Kruithof en fysiotherapeut Jaap Bakers, beiden werkzaam in het UMC Utrecht, maakten hier een video  over, oorspronkelijk bedoeld voor het Spierziektecongres 2020. Bekijk zelf wat je kunt doen tegen pijn en vermoeidheid. Hulp inroepen van een gespecialiseerd revalidatieteam is een aanrader.

*Polyneuropathieën: CIAP, CIDP, DVN, GBS, HMSN, HNPP, MGUS-polyneuropathie, MMN

Praat ook mee in het Myocafé

Praat ook mee in het Myocafé, de online ontmoetingsplaats voor mensen met een spierziekte
Sigrid

“Veel spierziekten zijn zo zeldzaam dat je in het dagelijkse leven niet zomaar iemand tegenkomt die jou écht begrijpt. Sinds ik medio 2022 ineens flink achteruitging, heb ik veel steun mogen vinden op Myocafé. ”