Dunnevezelneuropathie (DVN)

Bij dunnevezelneuropathie werken de dunne zenuwvezels niet goed. Dit zorgt voor (zenuw)pijn en andere klachten in het lichaam.

DVN in het kort

Bij Dunnevezelneuropathie (DVN) werken de dunne zenuwvezels niet meer goed omdat ze beschadigd zijn. Dunne zenuwvezels lopen net onder je huid. Ze zorgen ervoor dat je pijn en temperatuur, zoals warmte of kou, kunt voelen. Door de schade kun je last krijgen van zenuwpijn. Ook je gevoel voor temperatuur, je bloeddruk en zweten kunnen anders werken door DVN. Dit komt omdat de dunne zenuwvezels deze functies ook regelen.

Naar alle feiten over DVN

DVN in getallen

30

Bij 30 tot 50% van de mensen met DVN wordt geen duidelijke oorzaak gevonden

9000

Naar schatting van het Prinses Beatrix Spierfonds zijn er minimaal negenduizend mensen in Nederland met DVN

Verhalen van anderen

Kevin

'In plaats van onze vriendschap te laten verwateren heb ik eerlijk uitgelegd dat ik op mijn grenzen moet letten en aan mezelf moet werken.'

Lees het verhaal van Kevin in de brochure Omgaan met DVN
Maaike

'De afgelopen jaren heb ik geleerd dat je met DVN goed op jezelf moet passen en niet stug moet doorgaan als je pijn hebt.'

Lees het verhaal van Maaike in de brochure Omgaan met DVN
Ineke

'Toen ik uiteindelijk de diagnose kreeg, liepen de tranen over mijn wangen omdat ik dacht: “Zie je wel, ik ben niet knettergek”.'

Lees het verhaal van Ineke in de Brochure Omgaan met DVN

Praat ook mee in het Myocafé

Praat ook mee in het Myocafé, de online ontmoetingsplaats voor mensen met een spierziekte
Sigrid

“Veel spierziekten zijn zo zeldzaam dat je in het dagelijkse leven niet zomaar iemand tegenkomt die jou écht begrijpt. Toen ik ineens flink achteruitging, heb ik veel steun gevonden op Myocafé. ”

Veelgestelde vragen

Wat is dunnevezelneuropathie (DVN)?

DVN is een aandoening waarbij de dunste zenuwvezels in het lichaam zijn beschadigd, waardoor zij niet goed werken. Dit gaat gepaard met zenuwpijn en een veranderd gevoel voor pijn en temperatuur.

Feiten over DVN

Wat is de oorzaak van DVN?

De oorzaak van de beschadiging van de dunne zenuwvezels bij DVN is niet precies bekend. Er lijkt een verband te zijn met een aantal andere aandoeningen of factoren.

Feiten over DVN

Welke klachten horen bij DVN?

Gevoelsklachten zoals:

  • Spontane pijn (brandend, prikkelend, schietend)
  • Pijnlijk gevoel van de huid bij normale aanraking, bijvoorbeeld bij contact tussen huid en kleding of lakens;
  • Verminderd gevoel voor pijnprikkels en temperatuur;
  • Jeuk.

Ook zijn er verschillende andere klachten die kunnen voorkomen.

Meer over klachten bij DVN

Hoe wordt de diagnose DVN gesteld?

Het stellen van de diagnose DVN is niet eenvoudig. Op het moment dat typische DVN-klachten aanwezig zijn, worden er aanvullende onderzoeken gedaan om de diagnose te kunnen bevestigen, zoals EMG, een huidbiopt, temperatuurdrempelonderzoek en bloedonderzoek.

Hoe kan de pijn bij DVN behandeld worden?

Pijn kan behandeld worden met medicijnen voor pijnbestrijding en met pijnrevalidatie.

Voor pijnbestrijding bij DVN kunnen drie soorten medicijnen worden gebruikt die tevens voor andere doelen zijn ontwikkeld: antidepressiva, anti-epileptica en opiaten. Meer informatie over pijnbestrijding en pijnrevalidatie staat op de website van het Expertisecentrum DVN.

Waar vind ik meer informatie over DVN?

Meer informatie over DVN is te vinden bij Spierziekten Nederland en op de website van het expertisecentrum DVN in het MUMC+

Maak kennis met je diagnosewerkgroep

Aan deze pagina werkten medisch adviseurs mee en vrijwilligers van de diagnosewerkgroep DVN. Deze diagnosewerkgroep richt zich op betrouwbare, actuele informatie over spierziekten, waaronder DVN. Zij volgen de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en goede zorg op de voet. Leden kunnen contact opnemen.

Kom in contact