Ergotherapie bij vermoeidheid

9 december 2024 Diagnosewerkgroep Erfelijke polyneuropathieën
Vermoeid persoon met lege batterij

Hoewel veel mensen met CMT/HMSN het woord ergotherapie wel kennen, is het soms toch nog onduidelijk wat een ergotherapeut doet en wat die kan betekenen. Zo ook bij het omgaan met vermoeidheid. Ergotherapeut Yvonne Veenhuizen licht een en ander toe.

Dit artikel is een samenvatting van het lectuur van Yvonne Veenhuizen, ergotherapeut bij het Radboudumc, naar aanleiding van de webconferentie erfelijke polyneuropathieën van september ’24. Leden van Spierziekten Nederland kunnen de hele lezing terugkijken via hun diagnosekanaal in Myocafé: Community – Erfelijke polyneuropathieën Deze link opent in een nieuw tabblad. Ben je abonnee? Dan heb je alleen toegang tot algemene kanalen. Word lid Deze link opent in een nieuw tabblad.

Een ergotherapeut richt zich op het zo goed, veilig en efficiënt mogelijk uitvoeren van dagelijkse activiteiten naar de tevredenheid van de patiënt. Een ergotherapeut helpt om balans te vinden tussen persoonlijke activiteiten, de omgeving en werk.

De gevolgen van bv. CMT/HMSN en HNPP zijn o.a. verminderde belastbaarheid. Activiteiten kosten ineens meer energie dan voorheen. Voor veel mensen is het lastig om een balans in dit nieuwe normaal te vinden.  Een ergotherapeut ondersteunt deze verandering door alle activiteiten en taken in het dagelijks leven te analyseren en hier veranderingen in aan te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door te zorgen voor aanpassingen in de omgeving, of door te helpen activiteiten beter te plannen.

Ook herstelmomenten, zowel fysiek als mentaal, kunnen helpen om met vermoeidheid om te gaan. Net als energiebesparende methodes zoals fysiek rust nemen, de slaaproutine bevorderen, de lichaamshouding verbteren en prioriteiten leren stellen. Bekijk de video van het Radboudumc over dit onderwerp via Energie besparen bij chronische vermoeidheid; bepaal jouw strategie! – YouTube Deze link opent in een nieuw tabblad.

Een ergotherapeut kan je ook helpen om je omgeving en activiteit beter in de richten zodat je taken beter kunt uitvoeren. Zo kan een sta-kruk helpen om te blijven koken. Of een andere stoel tijdens het thuiswerken om de houding te verbeteren en rugklachten te verhelpen.

Yvonne Veenhuizen zette samen met andere professionals van het Radboudumc een groepsprogramma op genaamd ENERGIEK. De doelgroep van het poliklinische behandelprogramma Energiek is: patiënten met een neurologische aandoening bij wie vermoeidheidsklachten invloed hebben op het dagelijks leven. Zie: Revalidatieprogramma Energiek – Radboudumc Deze link opent in een nieuw tabblad en Energiek programma – Radboudumc Deze link opent in een nieuw tabblad.

De intake bestaat uit verschillende gesprekken, een fietstest en een longfunctieonderzoek. Daarop worden vervolgens behandeldoelen vastgesteld. De behandeling bestaat uit vier verschillende modules. Deelnemers gaan16 weken lang in een groep aan de slag met trainingen voor de conditie en ze krijgen educatie over trainen met een neurologische aandoening. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze energiebesparende strategieën kunnen inzetten of een langetermijnplanning kunnen maken. In groepssessies is er onderling contact en ruimte om ideeën, gevoelens en strategieën met elkaar te delen. Verwijzing vindt plaats via de huisarts of behandelend medisch specialist (vaak neuroloog of revalidatiearts). Omdat Energiek onder de noemer poliklinische revalidatiebehandeling valt, vergoedt de zorgverzekeraar het gehele programma.

Momenteel is de Energiek-behandeling te volgen via Klimmendaal Doetinchem, Klimmendaal Arnhem en het Radboudumc en wordt er druk gewerkt om deze behandeling ook op te zetten in Groningen, Zevenaar en Uithoorn. Het einddoel is dit programma door te zetten naar eerstelijnspraktijken.

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht