Belangrijk om te weten
Risico’s van narcose
Heb je CCD? Dan kan narcose heel gevaarlijk zijn. Ongeveer een kwart van de mensen met CCD is overgevoelig voor stoffen die bij narcose gebruikt worden. Krijg je die stoffen? Dan kan je hartslag stijgen, spieren kunnen verstijven en je lichaam kan oververhit raken (maligne hyperthermie). Dat is levensbedreigend.
Vertel je anesthesioloog of chirurg daarom altijd dat je CCD hebt. Dan kan hij andere stoffen gebruiken. Of de dosis aanpassen. En bijvoorbeeld je hart en longen extra goed in de gaten houden tijdens en na de operatie. Vertel het ook als je weet dat CCD in de familie voorkomt. Dan kan hij daar rekening mee houden of extra onderzoek vooraf (laten) doen. Met de ‘invitro-contractietest’ kan in een stukje spier getest worden of er een verhoogd risico is op maligne hyperthermie. In Nederland wordt dit alleen gedaan in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Dat centrum is gespecialiseerd in maligne hyperthermie.
Bekijk de site van het CWZOpent in een nieuwe tab:
In geval van spoed
Op spoed.spierziekten.nl vind je een SOS-kaartje. Dat kan je helpen om artsen in noodsituaties snel de juiste informatie te geven. Er is een algemeen kaartje en een kaartje specifiek voor mensen met maligne hyperthermie. We raden je aan de SOS-kaart altijd bij je te dragen.
Je kunt ook een alarmpenning gebruiken (bijvoorbeeld via www.alarmpenning.nl) of een medische alarmapp gebruiken.
Op spoed.spierziekten.nl vind je een alertkaart met extra uitleg voor artsen. Wijs je arts hierop. Uitgebreide medische info is ook te vinden via anesthesie en spierziekten.
Expertisecentrum voor congenitale spierziekten
In het expertisecentrum voor congenitale myopathieën werken artsen en onderzoekers. Ze zorgen voor de beste diagnose, zorg en behandeling en doen wetenschappelijk onderzoek naar aangeboren spierziekten zoals CCD. Het expertisecentrum biedt:
- veel kennis en ervaring over congenitale myopathie zoals CCD
- advies en hulp bij het vinden van goede zorg
- informatie over nieuwe onderzoeken naar congenitale myopathie zoals CCD.
Je huisarts kan je verwijzen. Meestal is het genoeg om slechts één of een paar keer te komen. Je eigen arts kan de rest van de behandeling regelen. Of zelf het expertisecentrum om advies vragen.
Naar de website van het expertisecentrumOpent in een nieuwe tab: