Behandeling
LEMS is niet te genezen, maar de klachten zijn wel goed te behandelen met medicijnen. De medicijnen werken op de overgang van zenuw naar spier zoals 3,4-diaminopyridine (3,4-DAP) en pyridostigmine (Mestinon) en verbeteren zo de spierkracht.
Afweer
Soms worden ook middelen voorgeschreven die de afweer onderdrukken zoals prednison en azathioprine. Door het onderdrukken van het immuunsysteem worden er minder antistoffen tegen de calciumkanalen gemaakt. De antistoffen worden soms ook uit het bloed gehaald met behulp van plasmaferese of immuunglobulinen.
Plasma-uitwisseling
Bij plasmaferese, oftewel plasma-uitwisseling wordt je bloed schoongemaakt en de afweerstoffen worden verwijderd. Je bloed door door een machine geleid, het vloeibare deel wordt gescheiden van de rode en witte bloedcellen. De bloedcellen gaan terug naar het lichaam en het vloeibare deel, het plasma met de afweerstoffen, wordt vervangen.
Bij een behandeling met immuunglobulinen worden niet-specifieke menselijke afweerstoffen toegediend via een infuus, soms in combinatie met prednison.
Chemotherapie
Mensen met een longtumor krijgen chemotherapie. Deze onderdrukt het immuunsysteem en werkt daarom ook goed voor de LEMS. Dan hoef je meestal geen extra prednison of azathioprine te gebruiken. Wel wordt in het begin van de behandeling vaak ook 3,4-diaminopyridine (3,4-DAP) en pyridostigmine (Mestinon) gegeven.
Een gunstig bijverschijnsel van LEMS is dat het immuunapparaat ook de tumor aanvalt. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de overleving van longkankerpatiënten met LEMS beter is dan die van longkankerpatiënten zonder LEMS.