Deze zomer zijn we opgeschrikt door het bericht over de uitbraak van polio in Gaza. Het heeft ons diep geraakt. Door een paar werkgroepleden is er dan ook, op persoonlijke titel, een aantal reacties gegeven aan diverse instanties. Als werkgroep zoeken we de komende periode verder naar onze bijdrage om de dalende vaccinatiegraad binnen Nederland tegen te gaan.
Vaccinatiebeleid: nieuws vanuit werkgroep PPS
Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

Een van de werkgroep leden heeft een mail gestuurd aan de ambassadeur van Israël waarin hij zijn grote zorg en boosheid heeft uitgesproken over de ontstane situatie rondom de uitbraak van polio in Gaza. De onderstaande reactie is vervolgens op 1 augustus 2024 ontvangen vanuit de publieksvoorlichter Informatie Rijksoverheid:
‘Ik dank u voor de moeite die u heeft genomen om het bericht wat u heeft gestuurd naar de ambassadeur van Israël onder de aandacht te brengen. Ik kan mij voorstellen, gezien uw persoonlijke ervaring, dat dit een belangrijk onderwerp voor u is. Ik heb uw bericht ter informatie doorgestuurd naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Indien er naar aanleiding van uw bericht aanvullende informatie gewenst is, neemt de betreffende afdeling contact met u op’.
Vaccinatiecampagne gestart
Inmiddels is er tot veler en zeker ook onze vreugde een meerdaagse vaccinatiecampagne tegen polio gestart. Er is een overeenkomst bereikt over meerdere gevechtspauzes om gezondheidswerkers de gelegenheid te geven vaccins toe te dienen aan 640.000 Palestijnse kinderen. Het is een enorme operatie waaraan het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid, Unicef en een grote groep NGO’s meewerken. (Bron: NOS Nieuws Deze link opent in een nieuw tabblad).
Eerder is er ook door een ander werkgroep lid contact gelegd met de Ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Binnenlandse Zaken en is er op advies van Buitenlandse Zaken een brief per post gestuurd aan onze minister-president.
Op 19 juli jl. kwam er vanuit de Publieksvoorlichting VWS het volgende antwoord:
‘Dank voor het stellen van uw vraag over het poliovirus in Gaza. U heeft uw zorgen geuit en gevraagd welke acties de Nederlandse overheid onderneemt, aangezien Nederland poliovrij is en er een lage vaccinatiegraad in Nederland is voor polio. Bij deze ontvangt u mijn antwoord.
Wereldwijd is er grote vooruitgang geboekt bij de bestrijding van polio, de ziekte is bijna uitgeroeid. Maar er zijn nog een paar landen waar het nog steeds voorkomt (zoals Pakistan en Afghanistan) en er zijn nog met enige regelmaat importgevallen of clusters van patiënten in andere landen. De WHO volgt dit nauwgezet. Daarnaast wordt er soms polio in het rioolwater aangetroffen, zonder dat er bekende patiënten zijn (slechts 1 a 2 % van de personen die geïnfecteerd zijn met poliovirus krijgt verlammingsverschijnselen).
Zolang polio niet helemaal uitgeroeid is, blijft het risico bestaan dat er poliovirus via reizigers vanuit het buitenland in Nederland binnenkomt. Daarom wordt dit in Nederland altijd goed gemonitord, bijvoorbeeld door rioolwateronderzoek. En krijgen alle kinderen in Nederland (ook kinderen van vluchtelingen en asielzoekers) de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma.
Het overgrote deel van de bevolking in Nederland is goed beschermd tegen polio door vaccinatie of doorgemaakte infectie (bij ouderen die geboren zijn voor de invoering van vaccinatie).’
Verdere reacties hebben we (nog) niet ontvangen. U begrijpt, de werkgroep is nog niet klaar met dit onderwerp.
En opnieuw: we horen graag uw reacties!