Zorg jij voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is? Dan ben jij mantelzorger. Ook als de zorg vanzelfsprekend voelt. Zoals zorg voor je kind of zieke ouder.
Ben ik een mantelzorger?
Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

Als je langer dan drie maanden belangeloos voor iemand zorgt in je naaste omgeving, je partner, je kind, je buurvrouw, dan mag je jezelf mantelzorger noemen. Bijvoorbeeld bij het zorgen voor de partner zoals het helpen bij aankleden, de douche droogtrekken na het douchen etc. Soms gaat het vooral over de taakverdeling. Als je partner bijvoorbeeld snel vermoeid is en er dus meer op jou neerkomt. (Voor kinderen wordt overigens wel rekening gehouden met de normale zorg die bij de leeftijd past)
Alle aandacht gaat vaak naar de persoon met een ziekte, beperking of hoe je het wil noemen. Jij als naaste hebt vaak ook met alle gevolgen van ziekte of beperking te maken, maar dit wordt niet altijd gezien door anderen. Ook jij moet inleveren. Of het is lastig om al je taken en leuke activiteiten te combineren. Omdat je veel zorg moet geven en/of omdat de taakverdeling is veranderd.
Vaak vinden mensen het moeilijk om zichzelf te zien als mantelzorger. “Dat doe je toch gewoon?”. Maar mantelzorg is geen vrijwilligerswerk. Het houdt nooit op. Je hebt nooit vrij. De beperkingen bij de ander houden toch ook nooit op? Die heeft toch een chronische ziekte? Aandacht vragen voor jezelf als mantelzorger voelt dan alsof je de ander tekort doet, alsof deze jou tot last is. Dat wil je niet. Toch is de aandacht voor mantelzorgers juist bedoeld om je in staat te stellen de relatie met de ander en je eigen leven goed en leuk te houden.
Aandacht voor mantelzorger
Vandaar dat er sinds lange tijd ook gesproken wordt over en aandacht is voor de mantelzorger. Het is belangrijk dat mantelzorgers op een bij hen passende manier kunnen zorgen en in staat zijn deze zorg te combineren met andere activiteiten. Om deze reden zijn er allerlei vormen van mantelzorgondersteuning aanwezig.
In elke gemeente is mantelzorgconsulent aanwezig. Die mantelzorgconsulent kan je ondersteunen met een gesprekje, maar ook bij regelzaken. Of kan je de weg wijzen bij de vragen en wensen die je hebt. Ook bij veel zorgverzekeringen is er aandacht voor.
Mantelzorgers kunnen voor informatie onder meer terecht bij https://www.mantelzorg.nl/organisatie-in-de-buurt/ Deze link opent in een nieuw tabblad en kunnen een beroep doen op de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning): https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/wmo-2015 Deze link opent in een nieuw tabblad voor bijvoorbeeld de vergoeding van hulpmiddelen.
edere gemeente regelt mantelzorgondersteuning, met een mantelzorgconsulent. Vaak is het ondergebracht bij een welzijnsinstelling. Vergoedingen voor mantelzorg door zorgverzekeraars zijn vooral gericht op vervangende mantelzorg. Deze vervangende zorg is nodig als de mantelzorger ziek is of met vakantie wil. De zorg kan dan overgenomen worden door beroepskrachten of vrijwilligers. Of een aanvullende verzekering hiervoor nodig is, hangt af van het soort zorg die nodig is en hoe je deze wilt organiseren. Het verschilt sterk per zorgverzekeraar en per aanvullend pakket wat de vergoeding is.
Op https://www.mantelzorg.nl/ Deze link opent in een nieuw tabblad kan je ook veel informatie vinden.
Voor de mantelzorgers van onze leden met HSP, de zogenoemde lotgenoten, willen we komend jaar een bijeenkomst organiseren waar je met elkaar in gesprek kunt. Het delen van problemen, oplossingen en zorgen maakt het misschien minder zwaar. Jullie zullen vast dezelfde situaties meemaken.
N.B. Als jullie een mantelzorger hebben, krijgt die waarschijnlijk deze nieuwsbrief niet onder ogen. Zou je er dan met hem of haar over willen praten en dit artikel laten lezen?