Kunstmatige beademing voorspellen bij GBS

Let op. Dit is een ouder bericht. Het kan zijn dat de inhoud niet meer actueel is.

27 maart 2023 Linda Luijten
lachend persoon

GBS veroorzaakt bij vijftien tot twintig procent van de patiënten zwakte van de ademhalingsspieren. De patiënten krijgen dan tijdelijk kunstmatige beademing op de intensive care.

Patiënten met een hoog risico op zwakte van de ademhalingsspieren moeten in de vroege fase van de ziekte strikt gecontroleerd worden. Tijdige overplaatsing naar een bewaakte afdeling is dus van groot belang.

Hulpmiddel

Hoe komen neurologen erachter welke patiënten een hoog risico hebben om aan de beademing te komen?
Onderzoekers van de afdeling neurologie van het Erasmus MC hebben een handig hulpmiddel gevonden. Daarmee kan het risico op de noodzaak voor beademing per patiënt worden berekend. Patiënten met zwakte van de slikspieren en de spieren die zorgen voor buiging van de nek en heup terwijl de zwakte snel toeneemt, hebben een groter risico op bijkomende zwakte van de ademhalingsspieren.

Score

Door punten toe te kennen aan deze symptomen wordt een score berekend. Deze score, genaamd de modified Erasmus GBS Respiratory Insufficiency Score (mEGRIS), geeft aan hoe groot de kans is op de noodzaak voor kunstmatige beademing bij een patiënt. De arts kan deze score berekenen bij het eerste neurologisch onderzoek, waardoor al in een vroeg stadium een vrij nauwkeurige inschatting gemaakt kan worden hoe groot de kans is op kunstmatige beademing. Ook is uit de score af te leiden hoe snel de noodzaak tot beademing zich waarschijnlijk gaat voordoen, bijvoorbeeld binnen een dag, drie dagen of een week na ziekenhuisopname.

Breed toepasbaar

De score is ontwikkeld op basis van gegevens van 1500 patiënten. Dit waren patiënten die deelnamen aan het IGOS-onderzoek (International GBS Outcome Study). Deze patiënten bevonden zich in negentien verschillende landen, verspreid over vijf continenten. Onder de deelnemers waren ook patiënten met milde GBS en met varianten van GBS. De mEGRIS heeft daarom een brede toepasbaarheid en kan wereldwijd gebruikt worden bij alle patiënten met GBS. De score kan de behandelend arts helpen bij de beslissing of een patiënt moet worden opgenomen op de intensive care.

Download dit artikel in pdf-formaat Deze link opent in een nieuw tabblad

Noot redactie: Dit onderzoek is gepubliceerd onder de titel Modified Erasmus GBS Respiratory Insufficiency Score: a simplified clinical tool to predict the risk of mechanical ventilation in Guillain-Barré syndrome.
Zie https://jnnp.bmj.com/content/early/2022/12/06/jnnp-2022-329937.long Deze link opent in een nieuw tabblad

Laatste nieuws en ontwikkelingen

Terug naar het overzicht